Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Leo Vroegindeweij

Beeldhouwer Leo Vroegindeweij, geboren in 1955 te Dirksland, volgde van 1973 tot 1976 een MO-lerarenopleiding handvaardigheid in Amsterdam. Na het afronden van deze studie, heeft hij van 1976 tot 1978 bij het Ateliers '63 in Haarlem gestudeerd. Momenteel woont en werkt de kunstenaar in Amsterdam.

De beelden van Vroegindeweij zijn moeilijk te categoriseren; ze zijn figuratief noch abstract, klassiek noch modern. In de jaren '80 is hij bekend geworden met zijn poëtische en persoonlijke sculpturen. Zijn stijl was een reactie op de minimale vormentaal en immateriële kunst van de minimalisten en conceptuelen. Gedurende deze periode vouwde, knipte en plooide de kunstenaar grillige, abstracte beelden uit platen lood en messing. Deze beelden doen soms denken aan grote grijze bloemen zonder steel. Sinds 1985 is Vroegindeweij beton en cement gaan gebruiken voor zijn sculpturen, dat hij boetseert of in een mal giet. In de jaren daarna is hij steeds meer industriële en geprefabriceerde objecten gaan toepassen, zoals rioolbuizen, stalen kettingen en stoepranden. Deze elementen zijn gecombineerd met kostbare metalen als zilver en marmer.

In het werk van Vroegindeweij kunnen veel tegenstellingen gevonden worden: vorm en tegenvorm, positief en negatief, materie en textuur. Typerend voor zijn oeuvre is de herhaling van vormen en maatvoering als leidend principe. Zijn beelden bestaan altijd uit geometrische figuren, zoals een cirkel, ovaal, parabool of hyperbool, of een afgeleide vorm daarvan. De beelden kenmerken zich door hun ronde, sensuele oppervlakken en scherpe, grillige randen.

Verschillende beelden van Vroegindeweij kunnen ook in het openbaar bewonderd worden. Zo staat er een kunstwerk in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes, een beeld voor Stichting Kunstwerk Vaassen op een dorpsweide in Vaassen en staat er een fontein in Bennekom die hij in opdracht van de Rijksgebouwendienst heeft gemaakt. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar heeft Vroegindeweij ook lesgegeven aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en de Jan van Eyck Akademie in Maastricht. Sinds 2005 doceert hij aan de Academie voor Beeldende Vorming, dat onderdeel is van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Vroegindeweij heeft verschillende prijzen ontvangen voor zijn oeuvre, waaronder de Buys van Hultenprijs in 1977 en de Prix de Rome in 1985. Zijn werk is nationaal en internationaal geëxposeerd en is vertegenwoordigd in de collecties van bedrijven, instellingen en musea, zoals van het Rijksmuseum Twenthe te Enschede.

Not Just Another Canvas on the Wall