Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Lucebert

Lucebert, volledige naam Lubertus Jacobus Swaanswijk, werd in 1924 geboren te Amsterdam. In 1938 werd hij toegelaten tot de Kunstnijverheidsschool in zijn geboorteplaats, maar verliet deze alweer na een half jaar. Lucebert staat bekend al lithograaf, ceramist, fotograaf en tekenaar, maar voornamelijk als dichter en kunstschilder. In 1994 overleed hij in het ziekenhuis in Alkmaar aan leukemie.

Gedurende zijn leven werd de kunstenaar door verschillende stromingen en stijlen beïnvloed. Zo werd hij in zijn vroege periode onder meer geïnspireerd door het werk van Dubuffet en Picasso. Later sluit Lucebert zich aan bij de Experimentele Groep in Holland en de Cobra-beweging. Echter, de Cobra verlaat hij alweer in 1949, nadat hij met zijn gedichten deel had genomen aan een Cobra-tentoonstelling in Amsterdam.

In de jaren ´50 verplaatste Lucebert zijn focus van het schrijven van gedichten naar de beeldende kunst. Hoewel hij slechts kort aan de Cobra-beweging was verbonden, is de invloed van deze groep duidelijk zichtbaar in zijn werk. In de jaren '60 raakte hij vooral geboeid door de 'kinderlijke' tekeningen van mythische, doch menselijke wezens van onder anderen Appel en Constant. Hij liet zich inspireren door de pure expressie van de volkskunst en de spontaniteit die nodig is om dit soort werken te creëren. Na verloop van tijd veranderde het werk van Lucebert. De mythische wezens van eerder maakten plaats voor scènes waaruit een pessimistische kijk op de wereld spreekt. Sindsdien staat de kunstenaar bekend om zijn eigen herkenbare plastische stijl, die tegenwoordig aangeduid wordt als figuratief expressionisme.

In 1958 hield Lucebert zijn eerste belangrijke solotentoonstelling in Haarlem. Sindsdien werd hij niet alleen erkend als dichter, maar ook als kunstschilder. In de jaren die volgden, werd zijn werk onder meer vertoond in het Stedelijk Museum in Amsterdam (1958), op het dOCUMENTA in Kassel (1959) en in musea te Mannheim (1964) en Rotterdam (1982). Ook nam hij in 1964 deel aan de Biënnale van Venetië.

Tegenwoordig is zijn werk onderdeel van de collecties van onder andere het Cobra Museum voor moderne kunst in Amstelveen, het Stedelijk Museum Schiedam, het Museum Kranenburgh te Bergen en het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch.

Not Just Another Canvas on the Wall