Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Marc Kuyper

Marc Kuyper, geboren in 1961 te Arnhem, behaalde zijn diploma in Grafiek aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Verder heeft hij Culturele Antropologie gestudeerd in Amsterdam. Momenteel woont en werkt Kuyper in Santpoort.

Het oeuvre van Kuyper bestaat uit schilderijen, tekeningen en kleuretsen. De kunstenaar werkt in de figuratieve stijl en wordt geïnspireerd door zijn buitenlandse reizen en de natuur. Onderwerpen haalt hij ook uit zijn eigen leven, zoals popliedjes, literatuur en de hedendaagse problematiek. Zo heeft hij werken vervaardigd die als onderwerp 'Vismarkten en overbevissing' en 'Prachtige natuur in ontboste gebieden' hebben. De scènes, die direct en simpel zijn benaderd, hebben een belangrijke gebeurtenis en een mensfiguur in zich. Hiermee kan dan toeschouwer zich gemakkelijk identificeren.

Typerend voor Kuypers werk zijn de sterke mate van vereenvoudiging van de beeldtaal en het heldere en bijzondere kleurgebruik. De schilderijen bestaan uit grote open ruimtes waarin landschappelijke vormen vereenvoudigd en abstract worden weergegeven. Op de doeken, die een romantische en schilderachtige uitstraling hebben, staat vaak een enkele figuur, zoals een boom, huis of massale bergwand. In deze schilderijen worden ruimte en licht op een beeldende en poëtische wijze uitgebeeld en samengebracht. Alle werken van Kuyper stralen rust uit en lijken een Archaïsche wereld te verbeelden. Voor zijn schilderijen op doek of paneel gebruikt hij encaustiek - wasschilderen, waarbij bijenwas en kleurpigmenten worden gecombineerd.

Het werk van Kuyper is vertegenwoordigd in particuliere, openbare en bedrijfscollecties. Hij heeft verschillende solo- en groepstentoonstellingen gehad in binnen- en buitenland, onder andere bij Werkstattgalerie in Berlijn en tijdens de KunstRAI in Amsterdam. In het jaar 2000/2001 won Kuyper de Royal Nederlandse Grafiekprijs.

Not Just Another Canvas on the Wall