Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Maria Neefjes

Kunstenaar Maria Neefjes, geboren in 1944 te Noordwijk aan Zee, studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze specialiseerde zich gedurende haar opleiding in tekenen en schilderen. Sinds 1982 woont en werkt ze als zelfstandig beeldend kunstenaar in Den Haag.

Het oeuvre van Neefjes bestaat uit schilderijen met tempera, olieverf op linnen, gouaches en grafiek. De kunstenaar houdt zich niet gebonden aan één stijl; haar collectie bestaat uit verschillende benaderingen van kunst. Licht is van doorslaggevend belang voor Neefjes. In de lente en zomer, wanneer er genoeg en stralend licht is in Nederland, schildert zij in blokken van tijd en thematiek. In de winter maakt ze reizen, die als inspiratiebron fungeren voor haar creaties. Veel van de indrukken die Neefjes krijgt tijdens haar reizen, reflecteren zich in de thema's van haar werk, zoals landschappen, land en zee, bloemen en dieren. Maar ook herinneringen, mensen, verhalen en geuren kunnen haar inspireren om te schilderen. Een terugkomend element in het werk van Neefjes is de aardsheid en de sensualiteit van het lichaam.

Nadat ze een eerste opzet heeft gemaakt op tweemaal gewit en geschuurd linnen met sneldrogende tempera-verf, brengt ze een laag vernis aan, een kleur die invloed zal hebben op de kleur van alle volgende lagen. Daarna voegt Neefjes verschillende lagen olieverf toe. Ze brengt pas een nieuwe laag verf aan als de vorige laag verf gedroogd is, zodat de kleuren helder en intens blijven. In haar schilderijen combineert Neefjes verschillende perspectieven en bewegingen, vormen en lijnen. Ook is het gebruik van gloeiende, intense kleuren typerend voor haar werk. Het kan maanden duren voordat een kunstwerk af is, en een werk is pas af wanneer Neefjes het herkent als vanzelfsprekend. Haar oeuvre heeft geen eenduidig verhaal en ze wil het niet uitleggen of rationaliseren.

Al het werk van Neefjes illustreert haar enorme passie voor het leven en schilderen. "Het is het mooiste vak in de wereld", aldus de kunstenaar. Ze vindt schilderen één van de meeste aardse der kunsten en haar verwondering voor het leven vertaalt ze naar haar werk. Neefjes heeft haar werk geëxposeerd in Europa, Azië en de Verenigde Staten, bij onder andere de Artemis International Gallery in Hong Kong en het Vincent van Gogh Instituut te Venray. Haar creaties zijn vertegenwoordigd in zowel privé- als bedrijfscollecties.

 

Not Just Another Canvas on the Wall