Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Marijke Verhoef

Marijke Verhoef, geboren in 1946 te Groningen, studeerde aan de Akademie voor Industriële Vormgeving Eindhoven en aan de Vrije Academie in Den Haag. Momenteel woont en werkt de kunstenaar in Leiden.

Het oeuvre van Verhoef bestaat uit schilderijen, tekeningen, etsen, houtdrukken, bewerkte foto's en computerprints. Ze werkt afwisselend in de abstracte en figuratieve stijl. De kunstenaar wordt geïnspireerd door concrete plekken in de natuur en haar omgeving. Haar schilderijen en grafiek weergeven haar herinneringen aan wandelingen die zij heeft gemaakt in haar nabije omgeving en in het buitenland. Verhoef kan worden beschreven als een intuïtief topograaf. "Tijdens zo'n voettocht [...] zetten vormen zich zoals kratertjes vast op mijn netvlies. Dat hoef ik niet eens te fotograferen, dat kan ik uit mijn hoofd tekenen of schilderen", aldus de kunstenaar. Ze verbeeldt haar indrukken in abstracte, grafische monumentale prenten, en past hiervoor verschillende technieken toe: van klassiek vervaardigde houtdrukken tot drukken waarin digitale fotografie en grafische technieken op eigenzinnige wijze gecombineerd worden. Verhoef wil niet dat haar werk plaats- en tijdsgebonden is. Vandaar dat haar landschappen moeilijk te lokaliseren zijn. Toch verraden soms de details in haar werken, zoals Spaanse vazen of Moorse motieven, de plek die wordt verbeeld.

Naast geabstraheerd weergegeven landschappen, heeft Verhoef ook series gemaakt waarin veel figuratieve elementen zitten. Zij vindt funderingen en oude plattegronden fascinerend en is hierdoor geïnspireerd in de serie computerpints 'Traject', waarin geometrisch aandoende patronen worden afgezet tegen een soort sterrenstelsel van bolvormen. Ook heeft ze een reeks kunstwerken met fotoportretten van kinderen en een serie houtdrukken met afbeeldingen van Engelse auto's gemaakt. De werken van Verhoef zijn gelaagd en door het toevoegen van verschillende lagen, wordt de voorstelling steeds meer naar de achtergrond geduwd. Hierdoor ontstaan geabstraheerde prenten.

Het oeuvre van Verhoef is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen en musea in binnen- en buitenland, waaronder het Stedelijk Museum de Lakenhal in Leiden. In Europa heeft ze haar werk zowel solo als in groep geëxposeerd, bij onder andere het Museum of Oxford, de Pulchri Studio in De Haag en de Nederlandse Ambassade in Londen. In 1992 ontving Verhoef de Jacob Hartogprijs voor haar grafiek. Naast haar werk als beeldend kunstenaar, is Verhoef ook begeleider Grafiek aan de Vrije Academie in Den Haag en gasprofessor aan de Pentiment Sommerakademie in Hamburg. Bovendien zit Verhoef in de kunstcommissies van de gemeente Gorinchem, Vlist en Sassenheim.

Not Just Another Canvas on the Wall