Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Marinus Boezem

Marinus Boezem, geboren in 1934 te Leerdam, begon in 1954 aan een kunstopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten Artibus te Utrecht. Echter, hij verliet de studie na een jaar om later zijn opleiding te vervolgen aan de Vrije Academie in Den Haag. Tegenwoordig woont en werkt de kunstenaar in Middelburg.

Het oeuvre van Boezem bestaat uit tekeningen, schilderijen, immateriële werken, sculpturen en ruimtelijke objecten. Tot eind jaren '50 heeft de kunstenaar hoofdzakelijk geschilderd en getekend. Terugkerende onderwerpen zijn vliegen en vallen, verschijnen en verdwijnen, aanwezigheid en afwezigheid, cultuur en natuur. Echter, sinds de jaren '60 is Boezem ruimtelijke werken gaan maken en hiermee heeft hij internationaal veel bekendheid mee verworven. Met zijn vernieuwende opvattingen over kunst werd Boezem de grondlegger van de Nederlandse conceptuele kunst en Arte Povera – Italiaans voor arme kunst. In deze stijl worden installaties van eenvoudige materialen gemaakt.

Boezem werd geïnspireerd door het nouveau réalisme. De kunstenaar verzette zich in zijn ruimtelijke werken tegen spirituele en ambachtelijke kunst en begon met het maken van werken die dicht bij het maatschappelijk leven staan. De openbare ruimte speelt daarin een belangrijke rol. Overigens streeft Boezem ernaar om de beeldende kunst buiten het museum te brengen. Zijn werk uit die periode is conceptueel van aard en gemaakt van niet-artistieke materialen. Kunst kan met elk object en materiaal gemaakt worden en tijdelijk en plaatselijk zijn. Om die reden dematerialiseerde Boezem kunst en bevrijdde hij zich van de vaste waarde van kunsttradities.

In de jaren '70 begon de kunstenaar met het maken van beeldhouwkunst, die ook conceptueel van aard is. In deze werken heeft de sfeer en functie van de omgeving een belangrijke taak. Belangrijke thema's in de creaties, die ruimte en tijd uitstralen, zijn lucht, licht, geluid en beweging. In de jaren '80 heeft Boezem veel projecten gerealiseerd waarin het landschap de hoofdrol heeft. Een bekend werk van hem uit deze tijd is 'De groene kathedraal' in Almere, een openbaar landschapskunstwerk bestaande uit 178 Italiaanse populieren die tezamen een kathedraal vormen. In de jaren '90 heeft Boezem voornamelijk verschillende videowerken en sculpturen in de openbare ruimte gerealiseerd.

In zijn woonplaats Middelburg heeft Boezem Podio del Mondo per l'Arte geopend. Hij organiseert hier internationale symposia over sculptuur voor kunstenaars die met ruimte werken. Het werk van de kunstenaar bevindt zich in de kunstcollecties van bedrijven, instellingen, gemeenten en musea, waaronder het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Stedelijk Museum te Amsterdam. In 2000 is een boek verschenen over het oeuvre van Boezem, geschreven voor de kunstenaar zelf en Edna van Duyn.

Not Just Another Canvas on the Wall