Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Markus Lupertz

Markus Lüpertz, geboren in 1941 te Reichenberg, Duitsland, wordt gezien als één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars en een pionier van het neonexpressionisme. Hij studeerde van 1956 tot 1963 aan kunstacademies in Krefeld en Düsseldorf. Zijn oeuvre bestaat uit schilderijen, grafiek en beeldhouwkunst.
Lüpertz maakt geestdriftige schilderijen. Zijn werk bevindt zich op het spanningsvlak tussen figuratieve en abstracte kunst. In de jaren '60 maakte Lüpertz grof geschilderde figuratieve schilderijen die simpele onderwerpen, zoals een landschap, geabstraheerd en expressief weergeven. Zijn creaties staan haaks op de abstracte, en niet op de persoonlijke, kunst die destijds de boventoon voerde. Zodoende heeft de kunstenaar samen met Penk, Immendorff en Baselitz het expressionisme verder ontwikkeld. Kenmerkend voor de kunstwerken van Lüpertz is het evenwicht tussen vorm en kleur.
Het culturele erfgoed en de stromingen in de geschiedenis van de kunst, van de klassieke oudheid tot het kubisme, zijn de uitgangspunten en inspiratiebronnen voor Lüpertz. In zijn kunstwerken kunnen kunsthistorische citaten en rekwisieten worden gevonden. Hij heeft werken gemaakt waarin hij verwijst naar rituele liederen van de Oudgriekse cultus van Dionysos. In de periode 1969-1977 heeft de kunstenaar ook veel stillevens gemaakt van symbolische, historische objecten die gerelateerd zijn aan de Duitse geschiedenis, zoals helmen, schoppen en vlaggen. Dit deed hij om de Duitse geschiedenis onder ogen te zien en te verwerken. In de laatste jaren van zijn carrière heeft hij meer klassieke schilderijen gemaakt, zoals landschapschilderijen.
Sinds 1981 heeft Lüpertz ook sculpturen gemaakt. Zijn beeldhouwwerk, dat veelal de mens verbeeldt, verwijst naar de oude mythologie. Kenmerkend voor zijn ‘beschadigde’ sculpturen, die vaak logge en scherpe oppervlakken bevatten, zijn de disproportionele figuren.
Naast het maken van beeldende kunst heeft Lüpertz ook gedichten geschreven en sets ontworpen. Daarnaast is hij tevens twintig jaar directeur van de Staatliche Kunstakademie Düsseldorf geweest en heeft hij lesgegeven aan de Academie voor Schone Kunsten in Karlsruhe. In 1964 heeft hij de 'zelfhulp' galerie Groβgörschen 35 opgericht in Berlijn.
De kunst van Lüpertz is geëxposeerd bij onder andere het Gemeentemuseum Den Haag, de Kunsthalle in Bern en de dOCUMENTA te Kassel. De kunstenaar heeft ook verschillende prijzen voor zijn oeuvre ontvangen, waaronder de Duitse Vereniging van Critici-prijs en de Lovis Corinth Prijs van de kunstenaarsgilde van Esslingen am Neckar, Duitsland.

Not Just Another Canvas on the Wall