Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Michael Berkhemer

Kunstenaar Michael Berkhemer, geboren in 1948 te Arnhem, heeft van 1965 tot 1970 Schilderen aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem, tegenwoordig bekend als ArtEZ, gestudeerd. Momenteel woont en werkt de kunstenaar in Amsterdam.

Berkhemer is een bekende Nederlandse non-figuratieve schilder en heeft een veelzijdig en indrukwekkend oeuvre. Zijn werk, dat correspondeert met de Nederlandse schildertraditie van puurheid en soberheid, bestaat uit schilderijen op papier en canvas, grafiek en wandobjecten. Alhoewel zijn creaties gerelateerd zijn aan de abstracte kunst, ziet Berkhemer zichzelf niet per se als abstracte kunstenaar omdat zijn werk de werkelijkheid inhoudt. Wel gebruikt hij abstractie om zijn persoonlijke waarnemingen vorm te geven. Naast impulsen uit de zichtbare werkelijkheid, fungeert de natuur als een belangrijke inspiratiebron voor Berkhemer. "Abstraherend en niet imiterend geef ik de emotionele impact van de natuur in al haar verschijningsvormen weer", aldus de kunstenaar.

Berkhemer gebruikt verschillende technieken en materialen. Kleur is een belangrijk middel om zijn beelden weer te geven en hij schildert met veel sensuele tinten. Door het aanbrengen van meerdere dunne lagen acrylverf, gelaagd op elkaar, geeft hij de vormen en vlaktes op zijn schilderijen veel diepte. Een ander kenmerk van het werk van Berkhemer is de heldere beeldtaal, waarbij onderwerpen worden gereduceerd tot rechte lijnen, vormen, ellipsen en parabolen. Het is zijn doel om in zijn werk een balans tussen vorm en kleur, ratio en emoties te creëren.

In binnen- en buitenland heeft Berkhemer vele solo- en groepsexposities gehad, zoals tijdens de KunstRAI in Amsterdam en in de Washington University Gallery of Art in St. Louis, Verenigde Staten. Zijn werk is vertegenwoordigd in de collecties van particulieren en musea, waaronder in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Not Just Another Canvas on the Wall