Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Michael Tedja

De energie en fantasiewereld van Michael Tedja is grenzeloos, en zijn visie is geslepen. Voor de in Vlaardingen opgegroeide kunstenaar en schrijver, geboren in 1971 te Rotterdam, is niets te klein om er aandacht aan te besteden en niets te groot om er een mening over te hebben. In een periode van tien jaar heeft hij meer dan 1.500 tekeningen en schilderijen op papier en linnen vervaardigd.

Tedja, die van 1991 tot 1998 aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, het Art Institute of Chicago en het Sandberg Instituut in Amsterdam heeft gestudeerd, werd door critici in zijn beginperiode onmiddellijk tot ‘jonge wilde’ gebombardeerd. Om van het etiket ‘beledigen om te beledigen’ te ontsnappen, besloot Tedja zich te bezinnen in Suriname, het geboorteland van zijn ouders. Na een paar maanden keerde hij vol inspiratie en met een frisse blik terug in Nederland en ging direct aan de slag. Met inkt en ecoline heef hij sindsdien zichtbaar veel lol op reusachtige lappen papier van 3 x 4 meter.

Recentelijk kritiseert Tedja in zijn werken de manier van ‘display’ en de toe-eigening van etnografische objecten in de westerse culturele wereld. Gezien het veelzijdige primitivisme van de Cobra-beweging vormen zijn creaties eveneens een scherpzinnig commentaar op hedendaagse discussies.

Bij onder meer het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen, het Museum Jan Cunen te Oss, het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, het Stedelijk Museum in Amsterdam en de Stadsgalerij Heerlen heeft Tedja zijn werk tentoongesteld. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van instellingen en musea, waaronder het Fries Museum in Leeuwarden. Voor zijn oeuvre ontving Tedja in 2001 de Charlotte Köhler Prijs.

http://www.michaeltedja.info/paginas/cv

http://www.galeries.nl/index3.html

http://www.onlinegalerij.nl/2013/01/18/michael-tedja-snake/#.UpMkvWTxTbY

http://www.kunstbus.nl/kunst/michael+tedja.html

http://www.nouvellesimages.nl/artists/show/18167

Not Just Another Canvas on the Wall