Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Mimmo Paladino

Mimmo Paladino, geboren in 1948 te Paduli, Italië, studeerde van 1964 tot 1968 aan het Liceo Artistico Statale in Benevento. De kunstenaar is zowel bedreven in de beeldhouw-, teken- en schilderkunst als in diverse druktechnieken.

In het begin van zijn carrière concentreerde Paladino zich voornamelijk op tekenen. Eind jaren '70 verhuisde hij naar Milaan. In de periode die volgt, schildert de kunstenaar met name monochrome werken, die geometrische vormen bevatten in de kleuren rood, blauw en geel. Ook verwerkt hij gevonden voorwerpen en andere objecten, zoals sculpturale maskers en stukken hout in zijn stukken. Sinds de jaren '80 experimenteert Paladino eveneens met druktechnieken. Zo vervaardigt hij onder andere aquatint, etsen, houtsneden en linoleumsneden. Zijn werk wordt inmiddels geassocieerd met transavantgardische kunst, de Italiaanse versie van het neo-expressionisme.

Dat Paladino zich fascineert voor cultuur, mythes en verhalen van over de hele wereld, is in zijn kunst zichtbaar. Met zijn allegorische, figuratieve stijl creëert hij werken met beelden uit de klassieke mythologie, het christendom, het oude Egypte, de moderne kunst en uit de tribale kunst. Onderwerpen die in veel van zijn werk terugkomen, zijn de dood en het brengen van offers. Skeletachtige wezens, totems en spookbeelden worden hierbij samengevoegd in complexe composities.

De voorstellingen die voortkomen uit zulke verschillende invloeden, worden elk op hun eigen wijze uitgewerkt. Zo ontstaat een collectie van uiteenlopend werk en gaan schilderkunst samen met beeldhouwwerk. Zo nu en dan staan sombere en felle kleuren naast elkaar en worden ingetogen abstracte afbeeldingen verruild voor expressieve werken.

Paladino's werk is wereldwijd erkend en bevindt zich in diverse publieke collecties. Zo is zijn kunst onder meer vertegenwoordigd in de collecties van de Tate Gallery in Londen, het Museum of Modern Art en het Guggenheim Museum in New York. In 1985 werd er in de Städtische Galerie im Lenbachhaus in München een belangrijke overzichtstentoonstelling gehouden van zijn werk. Andere belangrijke solo-exposities waren onder meer in de Galleria Civica d'Arte Contemporanea in Trento, het museum Villa Pignatelli in Napels en in de South London Gallery.

Not Just Another Canvas on the Wall