Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Narcisse Tordoir

Narcisse Tordoir, geboren in 1954 te Mechelen, België, studeerde aan een Antwerpse academie. Zijn oeuvre bestaat uit schilderijen, installaties, ruimtelijke objecten en foto’s. Momenteel woont en werkt de kunstenaar in Antwerpen en is hij adviseur aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.

In zijn beginjaren experimenteerde Tordoir aanvankelijk met (groeps-)performances en installaties. Echter, in het begin van de jaren '80 keert hij terug naar de schilderkunst. In zijn vroege werken voegde de kunstenaar vaak kleine plastic objecten toe aan zijn creaties, zoals bootjes of speelgoedsoldaatjes. Later wordt het werk meer samenhangend.

Sinds 1983 bestaan zijn schilderijen voornamelijk uit kleine vierkante paneeltjes, welke de kunstenaar combineert tot verschillende ensembles. De paneeltjes zijn elk onafhankelijk bewerkt en meestal beschilderd. Tordoir hanteert hierin een eigen beeldtaal die zowel associatief en intuïtief als mysterieus is. De voorwerpen hebben ieder een eigen motief en worden teruggebracht naar hun basis: eenvoudige vormen in primaire kleuren, zwart en wit. De kunstenaar speelt met het doorbreken van de kijkgewoonten en de drang naar interpretatie van zijn toeschouwers. Dit doet Tordoir door het werk uit zijn context te halen en in steeds verschillende opstellingen en combinaties te presenteren.

Het recentere werk van Tordoir bestaat uit een combinatie van pure schilderkunst en gemengde technieken. In het geval van het laatste, gebruikt de kunstenaar naast verf ook onder andere spiegels, zeefdrukken en digitale collages. Deze doeken zijn dikwijls geïnspireerd door herkenbare, historische afbeeldingen. Daarnaast zijn tekst en taal een belangrijke bron van inspiratie voor Tordoir.

De kunst van Tordoir is vertegenwoordigd in de collecties van particulieren, bedrijven, instellingen en musea, waaronder het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen. Zijn werken zijn regelmatig in Nederland en België te bewonderen, voornamelijk in Antwerpen, maar ook buiten de Benelux worden zijn creaties geëxposeerd. Zo was zijn werk onder meer te zien in het Kunsthaus Bern en het
castillo/corrales in Parijs. In 1997 ontving Tordoir de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst.

Not Just Another Canvas on the Wall