Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Niels Helmink

Met zijn architectonische projecten toont Niels Helmink situaties zoals hij die aantreft. De fotograaf, geboren in 1976 te Gaanderen, geeft maatschappelijk relevante en esthetische onderwerpen weer om ze te behouden en voor altijd te kunnen tonen. Wat hij vastlegt, is de realiteit.

Helmink, die van 1998 tot 2002 technische fotografie aan het Technisch College in Ede studeerde, onderzoekt in zijn werk naar schijnbare trivialiteiten en Nederlandse en buitenlandse cultuurverschijnselen. Met name de verschijnselen die langzaam verdwijnen en steeds minder populair worden in de maatschappij. Daarnaast speelt ook architectuur een grote rol in de foto’s van Helmink, vooral de culturele en maatschappelijke betekenis en de functionaliteit hiervan. Volgens de fotograaf zijn de maatschappij, het bewegen van de mensen en de architectuur namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helmink overlaadt de toeschouwer met herhalende details en indrukken. Hierdoor wordt de boodschap duidelijker.

Recentelijk heeft de fotograaf het project ‘Shopkeepers’ gemaakt, waarin de verdwijning van authentieke winkels in Nederland centraal staan. De verscheidenheid van interieurs die hij toont, geven een goed beeld van de verdwijnende winkelinterieurs in de twintigste eeuw. Een selectie van de foto’s is gepubliceerd in het boek ‘Shopkeepers’ in 2008.

Bij onder meer de Galerie Bart in Amsterdam en de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft Helmink zijn werk tentoongesteld. Zijn foto’s zijn opgenomen in de collecties van bedrijven en instellingen. De fotograaf heeft verschillende prijzen en stipendia gewonnen, zoals het basisstipendium van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst in 2009.

Not Just Another Canvas on the Wall