Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Nour-Eddine Jarram

In zijn tekeningen en schilderijen probeert Nour-Eddine Jarram het goddelijke uit te beelden. De Marokkaanse kunstenaar, geboren in 1956 te Casablanca, combineert hiervoor geabstraheerde Arabische voorstellingen met typisch westerse kunstvormen. De Arabische en de westerse cultuur zijn bij hem volledig gemengd.

Nadat Jarram van 1975 tot 1978 aan de Ecole Supérieure des Beaux Arts in Casablanca had gestudeerd, ging hij in Nederland van 1979 tot 1983 aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede studeren. Sinds hij afgestudeerd is, schildert hij bijvoorbeeld landschappen met daarin mensfiguren, huizen, moskeeën en kerken. De lucht met licht-donker contrasten beweegt boven deze elementen. Dit soort creaties doen denken aan het surrealisme van Dalí of Magritte, en soms een ‘vleugje’ Rembrandt.

Door deze bijzondere kenmerken werd Jarram in de jaren ’90 een bekend kunstenaar. Dit komt ook mede doordat er net in de kunst een omslag was geweest van abstract naar figuratief. Omdat een klein aantal kunstenaars, zoals Jarram, deze keuze niet konden maken, vielen ze op.

Bij onder meer het Stedelijk Museum Schiedam, het CODA Museum in Apeldoorn en het Museum Het Palthehuis te Oldenzaal heeft Jarram zijn werk tentoongesteld. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen en musea, waaronder de Galerie Maurits van de Laar en de Galerie im Waschhaus Potsdam, Duitsland. Voor zijn oeuvre ontving hij verschillende stipendia en de Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst in 1988. Momenteel woont en werkt Jarram in Enschede.

http://www.noureddinejarram.nl/cv

http://www.maandvandegrafiek.nl/kunstenaar_Jarram.htm

http://www.mauritsvandelaar.nl/nl/kunstenaars/jarram

http://www.galeries.nl/index3.html

Not Just Another Canvas on the Wall