Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Osvaldo Romberg

Al schilderend bespreekt hij de kunst en kunstgeschiedenis: Osvaldo Romberg. De Argentijnse kunstenaar, curator en professor, geboren in 1938 te Buenos Aires, stelt met onder meer zijn schilderijen en tekeningen vragen over de analyse, interpretatie en representatie van kunsthistorische en hedendaagse werken.

In vijf decennia heeft Romberg vijf continenten gezien. Als kind van Russisch-Joodse immigranten studeerde de kunstenaar van 1952 tot 1962 architectuur aan de Universidad de Buenos Aires. Hierna ging hij, ten tijde van de Vuile Oorlog, aan de Universidad Nacional de Tucumán lesgeven in kunst, waarna vele universiteiten volgden. Zijn inzet voor het onderwijs en zijn familie, die hem naar Israël, Europa en de Verenigde Staten hebben geleid, is af te lezen van zijn creaties; Romberg speelt met de basisprincipes van het leven, zoals seks en de dood, en de meer complexe gevoeligheden als taal en mythologie.

Romberg is voornamelijk bekend om zijn schilderijen, waarin de kunst in het algemeen en kunstgeschiedenis centraal staan. Zo bespreken zijn eerste schilderijen, gemaakt in midden jaren ’70, de kunstgeschiedenis en de kleurenpaletten van bepaalde kunstenaars. Zijn serie ‘Paradigma’ uit 1981 laat bijvoorbeeld zien hoe Romberg worstelt met diverse kunsthistorische stromingen. Abstracte elementen worden namelijk gecombineerd met reproducties uit de renaissance. Tegen het eind van de jaren ’90 ogen zijn schilderijen wat frisser door het gebruik van traditionele technieken. De verfstreken zijn niet meer visueel maar tekstueel. In zijn recente werken verplaatst Romberg de narrativiteit van het doek naar het frame. Hierin wordt teruggeblikt op de veertiende en vijftiende eeuw, toen lijsten speciaal gebeeldhouwd werden voor een kunstwerk.

Zijn schilderijen, boeken, installaties, films en architecturale aquarellen zijn wereldwijd geëxposeerd, waaronder bij het Kunsthistorisches Museum in Wenen, het Kunstmuseum te Bonn, het Museum Ludwig in Keulen, het Sudo Museum te Tokio, het Israel Museum in Jerusalem en het Jewish Museum te New York. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van onder andere het Museum Moderner Kunst in Wenen en het Museum van Hedendaagse Kunst te Antwerpen. Romberg heeft lesgegeven aan onder meer de Universidad Nacional de Tucumán, de Bezalel Academy of Arts and Design in Jeruzalem en de Pennsylvania Academy of the Fine Arts te Philadelphia. De kunstenaar, die tegenwoordig curator is bij Slought Foundation, woont en werkt afwisselend in Philadelphia, New York en Isla Grande, Brazilië.

http://www.osvaldoromberg.com/Art-History-series

http://www.galeries.nl/index3.html

http://www.artnet.com/artists/osvaldo-romberg/biography-links

http://www.grahamfoundation.org/grantees/4851-translocations-mies-and-melnikov

Not Just Another Canvas on the Wall