Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Otmar Alt

Otmar Alt, geboren in 1940 te Wernigerode, Duitsland is één van de populairste Duitse hedendaagse kunstenaars. Hij studeerde van 1960 tot 1966 Schilderkunst aan de Akademie der Künste in Berlijn. Momenteel woont en werkt de kunstenaar in Berlijn.

Het oeuvre van Alt bestaat uit schilderijen van olie- en acrylverf, werken op papier en sculpturen van glas, hout, staal, keramiek en plastic. De kunstenaar werkt in de abstracte stijl en behoort tot de kunststroming de Nieuwe Figuratie. Kenmerkend voor de schilderkunst van deze stroming is dat, in tegenstelling tot wat destijds gangbaar was in de kunst, de schilderijen figuratieve elementen bevatten. Echter, de werkelijkheid wordt niet natuurgetrouw weergegeven. Zo wordt er bijvoorbeeld gespeeld met het perspectief en bevatten de werken geabstraheerde vormen en figuren. Het werk van Alt balanceert op de grens van realiteit en fantasie. De kunstenaar wil met zijn creaties gedachten over dubbelzinnigheid en complexiteit van het menselijk wezen weergeven. De werken gaan over de verschillende relaties en metamorfoses van mensen, dieren, objecten en natuur. Creatieve vormen, wezens en andere constructies staan symbool voor de onbegrijpelijke mysteries van de natuur. Alt wil met zijn kunstwerken een positief signaal sturen naar de hedendaagse maatschappij.

Typerend voor het werk van Alt is het vrolijke en expressieve kleurgebruik. De creaties bevatten veelal kinderlijke motieven en geometrische vlakken. Alle kunstwerken hebben een vrolijke, expressieve en magische uitstraling. In de jaren '60 heeft de kunstenaar ook veel schilderijen gemaakt die lijken op puzzels of glas-in-loodramen, met daarin mythische en sprookjesachtige beesten. Met zijn werk creëert Alt een vrolijke, sprookjesachtige wereld met een diepere symbolische betekenis.

Naast zijn werk als beeldend kunstenaar ontwerpt Alt ook decors, illustreert hij boeken, en geeft hij gebruiksvoorwerpen vorm, zoals speelgoed, porseleinen figuren, mokken, brillen en telefoonkaarten. Zijn oeuvre is wereldwijd al meer dan vijfhonderd keer geëxposeerd, bij onder andere het Historisch Museum van Krakau, het Rheinisches Landesmuseum Bonn en de Cartwright Hall in Bradford. In 1994 werd de kunstenaar gekroond tot ereburger van het Ruhrgebied.

Not Just Another Canvas on the Wall