Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Paul den Hollander

Paul den Hollander, geboren in 1950 te Den Haag, was als tiener al veel met fotografie bezig. Het ligt daarom redelijk voor de hand dat hij Fotografie heeft gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Vormgeving St. Joost in Breda.

Veel van de werken die Den Hollander tijdens het begin van zijn carrière heeft gemaakt, zijn vervaardigd gedurende zijn reizen door Europa en verre oorden. In de jaren '80 en '90 heeft hij veel werken in opdracht gemaakt en heeft hij hiervoor menigmaal moeten reizen. De kunstenaar verwierf in 1980 veel bekendheid met zijn serie 'Moments in Time' en heeft met zijn fotografische visie en stijl een stempel gedrukt op de autonome fotografie in Nederland. Middels fotografie verricht Den Hollander onderzoek naar ruimte, tijd, tijdloosheid en zijn eigen relatie met zijn omgeving. De relatie tussen natuur en cultuur staat centraal in zijn werk. Belangrijke, terugkomende thema's in zijn creaties zijn de gecultiveerde natuur - flora en fauna in kunstmatige ruimten - en de wisselwerking tussen binnen- en buitenruimten. Sinds 2010 is Den Hollander ook het onzichtbare elektromagnetische energieveld van planten gaan fotograferen door middel van de Kirlianfotografie of coronale ontladingsfotografie. Bij deze techniek worden foto’s gemaakt in een hoogfrequent hoogspanningsveld van meer dan duizend volt.

Kenmerkend voor de foto's van Den Hollander is dat hij probeert de foto's zo leeg mogelijk te houden en dat overbodige aspecten buiten beeld worden gehouden. De kunstenaar fotografeert eenvoudige vormen, waardoor zijn werken een mate van abstractie hebben. De foto's hebben zelden een hoofdmotie; alle elementen in de foto maken zonder hiërarchische volgorde deel uit van het beeld.

Wereldwijd is het werk van Den Hollander in solo- en groepstentoonstellingen geëxposeerd. Zijn oeuvre is vertegenwoordigd in de collecties van particulieren, instellingen, bedrijven en musea, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Victoria and Albert Museum te Londen, het Maison Européenne de la Photographie in Parijs en The National Museum of Modern Art te Tokio. Ook zijn er verschillende boeken en monografieën over het werk van de kunstenaar verschenen, waaronder ‘Les Pyramides du Nord' en ‘Paul den Hollander, catalogus KetelFactory'. Naast fotografie, speelt tuinieren ook een belangrijke rol in het leven van Den Hollander. Zo heeft hij samen met vrienden een biologisch tuinbouwbedrijf opgericht.

Not Just Another Canvas on the Wall