Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Pedro Cabrita Reis

Veelzijdig kunstenaar Pedro Cabrita Reis, geboren in 1956 te Lissabon, is één van de bekendste hedendaagse kunstenaars uit Portugal. Zo heeft hij graffiti- en pasteltekeningen, grafische werken, schilderijen van groot formaat en installaties gemaakt. Nog steeds woont en werkt de kunstenaar in zijn geboorteplaats.
De kunst van Reis reflecteert zijn sterk geïndividualiseerde filosofie. De grenzen tussen architectuur en de natuur en het verdwijnen van de natuur zijn thema’s die centraal staan in het werk van Reis. Zijn kunst roept vragen op met betrekking tot de mogelijkheden die de industrialisering brengt, maar ook de impact hiervan op de natuur. De kunstenaar meent dat architectuur de natuur vervangt en ziet de bouwkunst als een mentale discipline waarmee we onszelf en de wereld evalueren. De werken vervagen de grens tussen binnen en buiten en tussen bouw en object.
Reis heeft met name veel installaties gemaakt, die thema’s als bezetting, uitsluiting en beperking bevatten. Tegelijkertijd verbeelden de installaties connectiviteit, communicatie en uitwisselingsmogelijkheden. Zijn installaties worden in verband gebracht met abstract expressionisme, minimalisme, postminimalisme en Arte Povera – arme kunst. In lijn met het gedachtegoed van het expressionisme, ziet de kunstenaar een kunstwerk niet als een reële weergave van de realiteit, maar als een object dat op zichzelf staat. Beïnvloed door het minimalisme, maakt Reis veel gebruik van afgedankte industriële materialen, zoals balken en aluminium kozijnen. Voor het maken van zijn installaties past hij met name een veelzijdigheid aan gebruikte, eenvoudige en onconventionele materialen toe, zoals hout, bakstenen, buislampen, kabels, bitumen, plakband, plaaster, mortel en glas. Zijn kunst refereert zodoende naar de Arte Povera, een kunststroming waarbinnen het idee centraal staat dat kunst met alle mogelijke materialen gemaakt kan worden.
Ook voor het maken van zijn schilder- en grafische werken werkt Reis in de stijl van het abstract expressionisme en minimalisme. Zo heeft hij series schilderijen met daarop enkele kleurvlakken gemaakt, en werken die grove verfstreken in heldere kleuren bevatten.
Reis heeft zijn kunstwerken geëxposeerd in Europa en Brazilië, onder andere tijdens de dOCUMENTA in Kassel en de kunstbiënnale van São Paulo. De kunst van Reis is vertegenwoordigd in de collecties van verschillende musea, waaronder het Middelheimmuseum in Antwerpen en het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent.

Not Just Another Canvas on the Wall