Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Peter van den Akker

Beeldend kunstenaar Peter van den Akker, geboren in 1949 te Amsterdam, heeft twee opleidingen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht afgerond. Momenteel woont en werkt hij in Kortenhoef, samen met de kunstenaar Madeleine Metsaars.

Centraal in het oeuvre van Van den Akker staan de mens en zijn omgeving. De mens ziet hij niet als individu, maar als universeel gestalte. De kunstenaar heeft een passie voor de ontwikkelingen van de mensheid en is gefascineerd door de bewegingen die mensen maken in ruimte en tijd. In zijn werken worden de verhoudingen tussen mensen en de continu veranderende wereld waarin zij leven, geuit, zoals verschuivingen in wereldculturen en veranderingen in architectuur, techniek en natuur. Muziek, dans, literatuur en reizen fungeren als inspiratiebronnen voor de kunstenaar. Van den Akker heeft een grote interesse in verschillende culturen en middels het maken van reizen en werken in andere landen, krijgt hij inzicht in de ontwikkelingen binnen, en kenmerken van deze culturen.

Met zijn vele technieken op verschillende materialen laat Van den Akker zien dat hij een veelzijdige kunstenaar is. Zo komen schilderijen, gemengde technieken op papier, collages, zeefdrukken, beelden in cortenstaal en keramische objecten zoals vazen terug in zijn oeuvre. Zijn schilderijen op doek maakt hij met acryl of olieverf. De werken op papier maakt de kunstenaar met pastel, houtskool, inkt, acryl of met inkt of verf beschilderde transparante folies, waarmee hij diepte creëert in de composities.

De vormen en kleuren in de werken van de kunstenaar hebben vaak een betekenis of symbolische waarde en spelen een belangrijke rol in de compositie van de creatie. Wanneer de kunstenaar aan een werk begint, volgt hij niet een vast concept wat hij van tevoren heeft bedacht, maar laat hij het schilderij onder zijn handen groeien. Er is in de werken van Van den Akker altijd sprake van gelaagdheid. Het gros van zijn oeuvre bestaat uit verschillende, transparante lagen; van beelden uit de geschiedenis, culturen en eigentijdse motieven, over en door elkaar heen. Mensfiguren manifesteren zich in bijna elk werk. De verschillende lagen illustreren de gelaagdheid van het menselijk handelen en de verschillende tijdsbeelden geven de verbondenheid tussen de verschillende beeldelementen weer. De titels van de creaties reflecteren de inspiratiebron, herkenning of emotionele ervaring van de kunstenaar met het onderwerp van het werk.

Het werk van Van den Akker is bij vele solo- en groepstentoonstellingen tentoongesteld. Zijn collecties zijn onder andere te vinden in het International Institute of Art in Chicago en de Stichting Beeldende Kunst in Amsterdam. Naast het maken van zijn meeslepende kunstwerken geeft Van den Akker ook les in boetseren en keramiek bij kunstcentrum Globe in Hilversum, zit hij in de tentoonstellingscommissie van 'Kunst aan de Dijk' en werk hij als fotograaf.

Not Just Another Canvas on the Wall