Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Peter Wortel

Kunstenaar Peter Wortel, geboren in 1954, heeft gestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Academie Minerva te Groningen. Zijn oeuvre bestaat uit houtsneden, tekeningen, reliëfs, sculpturen en installaties. Momenteel woont en werkt Wortel in Haren.

De kunstenaar werkt in de figuratieve stijl. Thema's die hem inspireren, zijn architectuur, steden, scheepvaartDyke Johanssen, geboren in 1933 te Tønder, Denemarken, werd aan de Kunstacademie van Hanau opgeleid tot goudsmid. In 1955 behaalde hij zijn diploma. Daarnaast heeft hij gestudeerd aan de Academie van Beeldende Kunsten in München (1956-1958) en lessen gevolgd bij graficus Hayter in Atelier 17 te Parijs.

Het oeuvre van Johannsen bestaat uit schilderijen, grafiek en keramiek. De kunstenaar werkt in de abstract expressionistische stijl. De natuur en het milieu fungeren als inspiratiebronnen voor zijn kunstwerken. De onderwerpen worden geabstraheerd weergegeven, maar de figuratie blijft het uitgangspunt voor de creaties. Alhoewel ideeën en vormen vereenvoudigd en geabstraheerd worden weergegeven, kan de toeschouwer de thema's en onderwerpen herkennen; de zichtbare wereld is altijd aanwezig in Johannsens werk. De visuele ervaring van een landschap, een beweging, een zonnestraal of een situatie wordt door de kunstenaar duidelijk weergegeven.

De kunstwerken van Johannsen zijn zeer kleurrijk en ritmisch. Ze hebben een speels, spontaan doch gedisciplineerd en evenwichtig uiterlijk, en stralen een serene rust uit. De kunstenaar maakt gebruik van intens gekleurde vlakken en originele decoratieve tekens.

Johannsen heeft zijn werk geëxposeerd in Denemarken, Duitsland, Nederland, Zweden, Frankrijk en Nederland. Er is ook een boek over zijn kunst verschenen. en interacties tussen mensen. Zodoende geven zijn kunstwerken industrie, gebouwen, havens, tunnels, trappen, doorkijkjes en het stadsleven weer. Wortel werkt voornamelijk graag met tunnels, omdat het een mooi perspectief biedt, en zowel met menselijke interacties als architectuur te maken heeft. De tunnels van de kunstenaar lopen nooit dood, er bevindt zich altijd wel iets om de hoek - net zoals het leven, aldus de kunstenaar.

Zowel de twee- als driedimensionale werken van Wortel hebben een monumentaal karakter. Hij maakt duidelijke afbeeldingen en past perspectief toe. Scherpe lijntekeningen fungeren altijd als basis voor zijn creaties, omdat hij naar waarneming tekent en de contouren van het onderwerp volgt. Kenmerkend voor de stijl van Wortel is het gebruik van zwarte en witte vlakken en kaders. Alhoewel zijn tekeningen op zichzelf staan, zijn het tegelijkertijd uitgangspunten voor andere werken.

Wortel werkt graag op het spanningsveld tussen twee- en driedimensionaal. Zo vertaalt hij graag onderwerpen van het platte vlak naar iets ruimtelijks. Zodoende maakt hij regelmatig driedimensionale reliëfs van verweerd zink, koper en aluminium, of sculpturen en installaties van glas, plastic of hout. De beelden tonen dezelfde afbeeldingen als zijn grafische werken.

Wortel heeft zijn werk geëxposeerd in het London Transport Museum, het Bury Museum Art nabij Manchester, de galerie Labyrint of art in Ljubljana en het Drukkerijmuseum te Meppel. Zijn kunst is vertegenwoordigd in de collecties van particulieren, instellingen, bedrijven en musea. Wortel organiseert regelmatig workshops. Tevens maakt de kunstenaar veelvoudig werk in opdracht voor bedrijven. Hij doet dit graag omdat hij het een uitdaging vindt.

Not Just Another Canvas on the Wall