Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Philip Akkerman

Hij is bekend om zijn eindeloze zelfportretten: Philip Akkerman. Door de kunstschilder, aquarellist en tekenaar, geboren in 1957 te Vaassen, zijn de diversiteit van de mens en kunst gecombineerd in een filosofische collage van vormen. Met “ik schilder mijzelf, en dus schilder ik de hele mensheid” heeft Akkerman in dertig jaar meer dan zesduizend zelfportretten gemaakt, waarvan ongeveer de helft schilderijen zijn. En toch is geen enkel zelfportret hetzelfde.

Op achttienjarige leeftijd besloot Akkerman om van schilderen zijn carrière te maken, terwijl zijn omgeving daar in eerste instantie niet mee instemde. Toch ging hij van 1976 tot 1978 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en van 1979 tot 1981 bij Ateliers ’63 in Haarlem studeren. In hetzelfde jaar dat hij zijn opleiding afmaakte bij Ateliers ’63, in 1981, koos Akkerman ervoor om alleen nog maar zelfportretten maken.

Om zijn zelfportretten te vaardigen, trekt Akkerman lijnen, waarna het spel kan beginnen. "De weergave van de huid, het belang van stijl, de oorsprong en het einde van de schilderkunst, zijn er regels, hoe serieus of hoe plezierig moet of mag een schilderij zijn, het belang van gelijkenis, van techniek, chaos, onzekerheid en twijfel (...) en nog veel meer, maar vooral: (wie of wat) ben ik?", aldus de kunstenaar.

Zijn portretten kregen in de loop der jaren steeds meer beperkingen. Zo gebruikt Akkerman slechts drie formaten – 27x25 cm, 40x34 cm en 50x43 cm – en worden zijn portretten sinds 1985 gevormd met olieverf en tempera op geprepareerde paneeltjes. Hiervoor past hij de techniek van oude meesters toe.

Bij onder meer het Noordbrabants Museum in Den Bosch, het Gemeentemuseum Den Haag, het Bonnefantenmuseum in Maastricht, het Dordrechts Museum, het Stedelijk Museum te Amsterdam en het Teylers Museum in Haarlem heeft Akkerman zijn kunst getoond. Zijn werk is in belangrijke collecties in binnen- en buitenland opgenomen, waaronder bij het Gemeentemuseum Den Haag, de Stadsgalerij Heerlen en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Momenteel woont en werkt Akkerman in Den Haag.

http://philipakkerman.com/biography

http://www.initiartmagazine.com/interview.php?IVarchive=53

http://www.kunsthal.nl/22-661-Akkermania.html

http://www.galeries.nl/index3.html

Not Just Another Canvas on the Wall