Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Pierre Alechinsky

Pierre Alechinsky, geboren in 1927 te Brussel, studeerde in zijn geboortestad aan l’École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs. Gedurende zijn studie specialiseerde hij zich in boekillustratie, typografie en verschillende grafische technieken.

Het oeuvre van Alechinsky bestaat uit schilderijen en grafiek. In 1949 sloot hij zich aan bij de Cobra-groep, een groep van kunstenaars die bekend stonden om hun kleurrijke en expressionistische werken. Alhoewel bekende Cobra-leden, zoals Appel en Corneille, zich lieten inspireren door kindertekeningen, werd Alechinsky geïnspireerd door de (Japanse) kalligrafie. In 1955 reisde hij door Japan en werd hij beïnvloed door de Oosterse traditie van waardering voor het handschrift. In zijn kunstwerken verbeeldt Alechinsky spannende, enerverende verhalen die hij zelf verzonnen heeft.

Kenmerkend voor zijn werken zijn de krachtige verfstreken en de snelle lijnvoering. Mede dankzij het gebruik van lithografie en de suiker-etstechniek, hebben de kunstwerken een kalligrafisch en spontaan karakter. Met grote snelheid verbeeldt Alechinsky zijn wilde fantasieverhalen, vol met monsters, fabelwezens, mensen en indrukwekkende landschappen, in expressionistisch neergezette karakters. De schilderijen zijn vaak omrasterd met in hokjes geplaatste kanttekeningen. Sommige creaties bestaan zelfs helemaal uit kanttekeningen of hebben een lappendekenpatroon, waardoor deze op een strip lijken. De werken bevatten vaak witte, grijze, groene en blauwe tinten en een massa van vormen.

Het werk van de kunstenaar is wereldwijd geëxposeerd bij onder andere het Palais des Beaux-Arts in Brussel, het Stedelijk Museum te Amsterdam, het Centre Pompidou in Parijs, het Guggenheim Museum te New York en de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het werk van Alechinsky is vertegenwoordigd in de collecties van instellingen, particulieren en musea, waaronder het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst te Gent en het Irish Museum of Modern Art in Dublin. Alechinsky heeft ook de gedichten van verschillende auteurs geïllustreerd.

Not Just Another Canvas on the Wall