Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Piet Hein Eek

De industrieel ontwerper die zichzelf geen ontwerper wil noemen: Piet Hein Eek. “Een ontwerper houdt vaak na de ontwerptekening op, ik wil daarna ook timmeren”, aldus Piet Hein, degene die niet de Spaanse zilvervloot maar de designwereld heeft veroverd. Eek, geboren in 1967 te Purmerend, heeft het gebruik van afvalmateriaal in meubilair, verlichting en accessoires tot een grootse trend verheven.

“Als kind was ik veel aan het timmeren en knutselen”, aldus Eek. Het lag daarom redelijk voor de hand dat hij na zijn middelbare school voor de Design Academy Eindhoven koos, waar hij in 1990 afstudeerde. Zijn afstudeerproject zette de ontwerpwereld op zijn kop; de sobere, simpele kast van sloophout was Eeks reactie op de heersende hang naar perfectie. Volgens de ontwerper, die nogal tegenstrijdig het materiaal als uitgangspunt gebruikt, zijn niet-perfecte producten ook mooi. En zo werden creaties van minder voor de hand liggend materiaal Eeks handelsmerk. Gedurende de jaren groeide de vraag naar zijn meubels en breidde de collectie kasten, tafels en stoelen met afgebladderde verf, toevallig overgebleven profielen en contrasten tussen verschillende houtsoorten uit.

Oude materialen in een nieuw, modern jasje steken, daar staat Eek bekend om. Hij is daarom erg kritisch als het gaat om welke materialen hij toepast. “Een product moet eerlijk zijn in materiaalgebruik. Verder mag het product qua materiaal ook niet te duur zijn”, aldus Eek. Omdat de geliefde ontwerper zijn creaties voor iedereen toegankelijk wil maken, worden een aantal meubelstukken sinds 2011 met succes via Wehkamp verkocht. De tafels, stoelen, kasten, bedden en woondecoratie, die demontabel worden afgeleverd, zijn typisch Eek en Hollands.

Alle producten, behalve die voor het online warenhuis, worden in de oude keramiek fabriek van Philips gemaakt. De firma Eek & Ruigrok, die Eek sinds 1993 samen met zijn compagnon Nob Ruigrok runt, heeft in deze multifunctionele werkplaats kleine series banken, tafels, stoelen, tuinhuizen, theaterdecors, lampen en kasten geproduceerd. Van houtbewerkingsruimte en showroom tot zelfs een restaurant sinds 2010; alles bevindt zich onder één glazen, metalen dak.

Naast het ontwerpen van meubilair en decoratie, houdt Eek zich ook bezig met het inrichten van interieurs. Zo heeft hij onder meer een hotelkamer in de Westergasfabriek, het decor van Youp van ’t Hek en het interieur van kledingketen Sissy-Boy ontworpen. Ook scholen, schouwburgen en zelfs de Dutch Garden Café in het Museum of Modern Art in New York ontkwamen niet aan Eeks meubilair. Omdat Eek de grondlegger van een generatie duurzame ontwerpers is, hebben het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Groninger Museum in Groningen tentoonstellingen aan het oeuvre van Eek gewijd. Vanwege zijn trouw aan duurzaamheid, heeft dagblad Trouw de ontwerper in 2010 opgenomen in de lijst Duurzame 100, een overzicht van invloedrijke Nederlanders die pal achter duurzaamheid staan. Een bekende klassieker van Eek, die tegenwoordig woont en werkt in Geldrop, nabij Eindhoven, is de aluminiumcollectie uit de jaren ’90.

http://www.pietheineek.nl/nl/informatie/over-ons

http://www.woonstijl.nl/interview-bn-ers/piet-hein-eek_11/ 

http://www.trouw.nl/tr/nl/4532/De-Duurzame-100-2010/article/detail/1818933/2010/11/11/97-Piet-Hein-Eek.dhtml

Not Just Another Canvas on the Wall