Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Pieter Defesche

Meestal oogt het werk van Pieter Defesche kleurrijk, los en speels, maar soms ook naïef. De beeldend kunstenaar, geboren in 1921 te Maastricht, gaf namelijk in zijn expressionistische schilderijen, gouaches en grafiek het kinderlijke van een volwassene weer. Kleurrijke contrasten en grote helderheid tonen dit gegeven in de landschappen, stillevens en Bijbelse voorstellingen van Defesche, die in 1998 is overleden te Ulestraten, Limburg.

Aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool in Maastricht en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam volgde de kunstenaar zijn opleidingen. Aan de Rijksakademie werd Defesche, die studiegenoot was van Karel Appel en Corneille, sterk beïnvloed door zijn leermeester, de expressionistische schilder Heinrich Campendonk.

Begin jaren ’70 ontwikkelde de kunstenaar een manier van schilderen die sindsdien niet wezenlijk veranderde. Zo schilderde hij met vooral het landschap als uitgangspunt een werkelijkheid die zich als mythisch laat ervaren. Deze realiteit balanceerde op de grens van figuratie en abstractie.

De schilderijen en gouaches van Defesche bevatten vaak reisindrukken, maar ook de schilder of schildersactiviteit zelf. Overschilderingen waren namelijk voor hem essentieel. Diverse werken dragen dan ook meerdere jaartallen.

Naast schilderingen en grafiek, maakte de kunstenaar ook collages, muurschilderingen, decors en kostuums, onder meer voor het Scapino Ballet. Met zijn kunst behoort Defesche met onder meer Ger Lataster, Jef Diederen en Pierre van Soest tot de Amsterdamse Limburgers.

Bij onder meer het Museum van Bommel van Dam in Venlo, het Museum IJsselstein, het Bonnefantenmuseum in Maastricht en het Cobra Museum voor Moderne Kunst te Amstelveen heeft Defesche zijn werk tentoongesteld. Zijn oeuvre is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen, particulieren en musea, waaronder het Museum Henriette Polak in Zutphen en het Museum van Bommel van Dam te Venlo. Voor zijn kunst ontving de kunstenaar in 1949 de Prix de Rome en in 1964 de Europaprijs voor Schilderkunst van de Stad Oostende. Over zijn oeuvre is het boek ‘Pieter Defesche, 1921-1998’ verschenen.

http://www.lm-modernekunst.nl/collectie/defesche/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_Defesche

http://www.galeries.nl/index3.html

http://www.bol.com/nl/p/pieter-defesche-1921-1998/1001004005075648/

Not Just Another Canvas on the Wall