Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Popel Coumou

Door de diepe, korrelige kleuren lijken de foto’s van Popel Coumou net schilderijen. De fotograaf, geboren in 1978 te Velsen, creëert haar scènes met een ‘kijkdoos’ van verschillende stukken papier. Met het licht van de camera komen de gelaagde architectonische ruimtes tot leven.

Coumou, die van 2002 tot 2004 fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie studeerde, begon met het maken van slaapkamers, maar momenteel is ook het exterieur belangrijk voor haar. Lichtval speelt altijd een grote rol in haar architectonische ruimtes. Aan de hand van schetsen maakt Coumou een tweedimensionale A4-maquette, waarop verschillende lagen papier zijn verwerkt. Deze vellen snijdt ze in perspectief waardoor er een uitzicht op een ander beeld wordt gecreëerd. Vervolgens fotografeert ze de ‘kijkdoos’ met een kleinbeeldcamera. De beelden worden analoog gedrukt.

Door de manier waarop Coumou haar collages maakt, wordt de toeschouwer iedere keer op het verkeerde been gezet. Over wat je ziet en hoe het tot stand is gekomen. Doordat de fotograaf beslist hoe de kijkrichting loopt, kan ze de ruimte naar haar hand zetten.

Bij onder meer het Huis Marseille – Museum voor fotografie, het Foam Fotografiemuseum en de Torch Gallery in Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag en het Museum Het Domein te Sittard heeft Coumou haar werk geëxposeerd. Haar foto’s zijn opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen, overheden en musea, waaronder het Foam Fotografiemuseum en het Gemeentemuseum Den Haag. Voor haar oeuvre werd zij diverse keren genomineerd, zoals voor de Thieme KunstRAI prijs van 2005 en de Paul Huf Award van 2010. Tegenwoordig woont en werkt Coumou in Amsterdam.

Not Just Another Canvas on the Wall