Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Reinoud van Vught

Verf en toeval krijgen in de schilderijen van Reinoud van Vught alle kans. Als één van de kunstenaars van de Tilburgse School grijpt de kunstschilder, geboren in 1960 te Goirle, terug op elementen uit de natuur. De organische en florale motieven die hij creëert, soms letterlijk en soms heel abstract, worden gevormd door grillige verfsporen en uitgegoten verf in warme kleuren.

Van Vught, die van 1979 tot 1984 studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda, vindt zijn inspiratie in de natuur en in de traditie van de schilderkunst, maar vooral in zijn eigen schilderij. Hij kijkt namelijk wat de verf en het doek hem te vertellen hebben. Het ontstaansproces van een schilderij is voor hem parallel aan de natuur. Het is daarom een niet zo vreemd gegeven dat er in zijn werk tere, precieze sporen van de groei van een plant herkend kunnen worden. De fijne distels en takken zijn tegen een meer egale achtergrond gemaakt met een rietpen, terwijl andere natuurlijke vormen bijvoorbeeld met een handpalm in de natte verf zijn vervaardigd.

De laatste jaren neemt de dynamiek in zijn werk toe. Zo ging Van Vught aan de slag met banen papier van zo’n twintig à dertig meter, die geen begin of eind kenden. Vervolgens werden deze stukken pas opgedeeld en verder bewerkt. Tegenwoordig werkt de kunstenaar aan tientallen bladen tegelijk. “Ik kon er overheen lopen, middenin zitten, fysiek heel aanwezig zijn in en rond het werk”, aldus Van Vught.

Momenteel maakt de kunstschilder schilderijen waarin boleten figureren. Deze zijn geschilderd op een ongeprepareerd grauw doek. Het lijkt een uitdaging om de felheid van de kleuren en de beweeglijkheid te behouden omdat de verf en kleur meteen in de absorberende ondergrond verdwijnen. Deze fresco-achtige kwaliteit versterkt juist het mediterrane kleurgebruik.

Bij onder meer het Museum voor Religieuze Kunst in Uden, het Museum De Pont te Tilburg, het Centraal Museum Utrecht, het Cobra Museum voor Moderne Kunst te Amstelveen, het Gemeentemuseum Den Haag en het Museum Novosibirsk in Rusland heeft Van Vught zijn werk getoond. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven en musea, waaronder het Rijksmuseum in Amsterdam, het Frans Hals Museum te Haarlem en het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Tegenwoordig woont en werkt Van Vught, die ook samenwerkte met Marc Mulders, in zijn geboorteplaats Goirle.  

http://www.reinoudvanvught.nl/frame.html

http://www.depont.nl/collectie/kunstenaars/meer-informatie/kunstenaar/vught/info/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Reinoud_van_Vught

http://www.lost-painters.nl/atelierbezoek-reinoud-van-vught/

http://www.galeries.nl/index3.html

Not Just Another Canvas on the Wall