Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Richard Lindner

Richard Lindner, geboren in 1901 te Hamburg, heeft van 1922 tot 1924 aan de kunstnijverheidsschool in Neurenberg, van 1925 tot 1927 aan de Kunstacademie van München, en aan de Kunstacademie van Berlijn gestudeerd. De kunstenaar overleed in 1978 te New York.

Vanwege het politieke klimaat in Duitsland vestigde Lindner zich in 1933 in Parijs. Hij was daar commercieel artiest en betrokken bij de politiek. In 1941 verhuisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij in New York ging werken als illustrator van boeken en tijdschriften. In New York deed hij veel inspiratie op voor thema’s van zijn toekomstige schilderkunst. Hij werd geïnspireerd door deze levendige stad en dit reflecteert zich in zijn kunstwerken. Sinds 1956 wijdde Lindner zich geheel aan de beeldende kunst.

Het oeuvre van Lindner bestaat uit schilderijen en grafiek, voornamelijk lithografie. Zijn werken verbeelden onderwerpen uit de stad, geweld, trivialiteit en erotiek. Alhoewel Lindner met het uitbeelden van triviale onderwerpen uit de samenleving wordt beschouwd als een voorloper van de popart, is zijn werk toch anders. Dit komt omdat hij de werkelijkheid vervreemdde en objecten en figuren op een collageachtige manier ontleedde. Hierdoor kreeg zijn werk veel symboliek.

Typerend voor de kleurrijke figuratieve kunst van Lindner is dat er vaak overdreven, clichématige figuren, robots, amazones en harlekijnen worden uitgebeeld. De mens lijkt tot op het bot te zijn vernederd. De kunstenaar was ook geïntrigeerd door seksuele symboliek in reclames en deed onderzoek naar de definities en genderrollen in de media. In veel schilderijen van Lindner komt het symbool voor seksualiteit, de verticale tweedeling, voor. Vrouwen zijn in de werken superieur aan mannen, en hebben vaak een dubbelrol: duivel en moeder, godin en hoer. Figuren in de werken lijken emotioneel gedistantieerd van elkaar en kunnen niet met elkaar communiceren. Typerend voor de stijl van Lindner is het gebruik van felle, bonte en contrastrijke kleuren en de veelheid aan details. De achtergronden zijn vaak neutraal en bestaan uit grote, felle kleurvlakken.

Lindner heeft sinds 1952 aan het Pratt Institute in Brooklyn en sinds 1967 aan Yale University School of Art and Architecture lesgegeven. Tevens was de kunstenaar sinds 1965 gastprofessor aan de Kunstacademie van Hamburg. Zijn werk is vertegenwoordigd in belangrijke musea, waaronder het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Neues Museum Nürnberg. Er zijn verschillende boeken over het leven en werk van Lindner verschenen, waaronder 'Richard Lindner - Paintings, works on paper, graphic' door Klaus D. Bode.

Not Just Another Canvas on the Wall