Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Richard Tuttle

Richard Tuttle, geboren in 1941 te Rahway (New Jersey), Verenigde Staten, behaalde zijn Bachelor of Arts aan het Trinity College in Hartford en studeerde van 1963 tot 1964 aan de Cooper Union in New York. De kunstenaar, die sculpturen, schilderijen, grafiek, installaties en meubilair heeft gemaakt, woont en werkt momenteel afwisselend in New Mexico en New York.

Na het afronden van zijn laatste studie, werkte Tuttle als assistent bij de Betty Parsons Gallery, die toen veel abstracte kunst exposeerde. Na een jaar mocht hij hier zijn eigen, baanbrekende werk tentoonstellen. De kunstenaar zette zich af tegen de conventies van modernistische beeldhouwkunst, die zich kenmerkte door grote heroïsche gebaren, een grote, monumentale schaal en koele materialen als staal, marmer en brons. Tuttle werkte in de postminimalistische stijl en werd bekend met zijn kleine, subtiele en intieme werken die werden gemaakt van simpele materialen, zoals ijzerdraad, karton, noppenfolie, stof, draad, touw en papier. Deze creaties zijn sensitief en lijken schilder- en beeldhouwkunst te combineren. Veel kunstcritici wisten destijds nog niet helemaal wat ze moesten denken van Tuttle's subversieve werken omdat ze nog niet bekend waren met zijn idee van kunst. Zo plaatste hij zijn kunstwerken vaak op bijzondere plekken, zoals onnatuurlijk hoog of laag op een muur. Hierdoor wordt de toeschouwer gedwongen om op een andere manier naar de kunst te kijken. Alhoewel de kunstenaar in het begin van de jaren '60 nog veel bekritiseerd werd, werd hij eind jaren '70 geprezen voor zijn inventieve, minimalistische kunst.

Later in zijn carrière is Tuttle ook grotere werken gaan maken. Deze zogenaamde systems maakte hij met multiplex, piepschuim, veren en andere materialen. De grote creaties hebben dezelfde intieme en subtiele uitstraling als zijn kleinere werken. Grote kunstwerken die Tuttle in het openbaar heeft gerealiseerd, hebben als onderwerp milieu, giftigheid of zuiverheid.

In de tweedimensionale werken van Tuttle kunnen invloeden uit de kalligrafie, een inspiratiebron voor de kunstenaar, worden teruggevonden. Kenmerkend voor zijn kleurrijke schilderijen en grafiek zijn de krachtige lijnen en de minimalistische beeldtaal.

Het werk van Tuttle is vertegenwoordigd in de collecties van musea, waaronder het Stedelijk Museum te Amsterdam, The Metropolitan Museum of Art in New York en het Kunsthaus Zug te Zwitserland. De kunstenaar heeft ook veel prijzen voor zijn oeuvre ontvangen, waaronder de Aachen Art Prize. Naast het maken van beeldende kunst schrijft Tuttle ook gedichten.

Not Just Another Canvas on the Wall