Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Rinke Nijburg

Frictie vormt de leidraad in zijn werken: Rinke Nijburg. De schilder, tekenaar en graficus, geboren in 1964 te Lunteren, nabij Ede, raapt de scherven uit de eigentijdse popcultuur op en maakt er nieuwe, grote verhalen van. Spanningsvelden als het innerlijke en het uiterlijke, het goddeloze en het religieuze en het tere en het wrede speelt hij tegen elkaar uit. De tweeslachtigheid in zijn sprookjes met christelijke symboliek zorgt voor intensiteit tussen het aardse, het hemelse en het buitenaardse.

Druppels bloed, zweet en tranen kan men herkennen in zijn werken eind jaren ’90, toen Nijburg net was afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Toen verweefde de kunstenaar al het religieuze, met name het christendom, met veelzeggende lichaamssappen. Deze schilderijen kunnen in verband worden gebracht met de creaties met vlinderdassen van René Daniëls, die toen tevens als inspiratie dienden voor Nijburg. Zijn werk is abstract en confronterend, maar dat is niet terug te zien in zijn recentere kunst. De manier waarop een verhaal wordt verteld – essentieel en dwaas – is belangrijker voor hem geworden. Zo heeft hij met de ‘Targetserie’ uit 2004 bezoekers letterlijk laten schieten op zijn schilderijen. De bezoekers waren dus de instrumenten van het kunstwerk, dat toen als schietschijf diende.

Tegenwoordig zijn de etsen, schilderijen en tekeningen van Nijburg iets minder confronterend, maar nog steeds verhalend. Zijn etsen, bijvoorbeeld, zijn stripverhalen geworden, die ingekleurd zijn en vol staan met teksten. Echter, Nijburgs schilderijen, die een aparte plaats in de figuratieve schilderkunst nemen, vertellen verhalen op een andere manier. Door moderne verfsoorten als acryl- en lakverven toont de kunstenaar eigenaardige verwijzingen naar het verleden en de eigentijdse popcultuur.

Naast kunstenaar, was Nijburg ook docent Schilderen aan de Minerva Academie in Groningen (2000-2001) en aan de ArtEZ hogeschool voor de kusten in Arnhem (2001-2011). Daarnaast heeft hij ook verschillende lezingen gegeven. Zijn oeuvre is getoond in het Stedelijk Museum Schiedam, het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, de Kunsthal 52 in Den Helder en het Koninklijk Paleis Amsterdam op de Dam. Nijburg heeft vier prijzen voor zijn kunst ontvangen, respectievelijk de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst in 1992, de Buning Brongers Prijs in 1994, de Prix de Rome, grafiek in 1998 en de Gelderland Grafiek Prijs in 1999. Tegenwoordig woont en werkt Nijburg in Arnhem.

Not Just Another Canvas on the Wall