Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Rob Scholte

Rob Scholte, geboren in 1958 te Amsterdam, studeerde van 1977 tot 1982 aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Zijn oeuvre bestaat uit schilderijen, grafiek en collages. Alhoewel hij aan het begin van zijn carrière ook vrij expressieve schilderingen heeft gemaakt, is hij later met name minutieuze schilderijen gaan creëren.

Met zijn kunst geeft Scholte commentaar op de samenleving en de, in zijn ogen, manipulatieve media. Hij maakt veel gebruik van bestaande beelden uit de media en het cultureel erfgoed, een kenmerk dat gebruikelijk is voor het postmodernisme. Alle mogelijke beelden worden door de kunstenaar uitgebeeld en hij toont openlijk de bronnen van zijn werk: van Chiquita bananen-advertenties en het spel 'Mens erger je niet' tot de platenhoes van The Beatles. Herkenbare beelden uit de massamedia worden geordend en herplaatst in een nieuwe context, waardoor zij een nieuwe betekenis verkrijgen. Er kunnen vaak veel tegenstrijdigheden in de kunstwerken van Scholte gevonden worden, die vaak provocerend zijn. Aangezien Scholte talrijke herkenbare beelden uit reclames gebruikt, is hij regelmatig bekritiseerd om de schending van het auteursrecht.

Scholte heeft veel bekendheid verworven met zijn medewerking aan het nabouwen van een Nederlands dorp, inclusief een replica van het Paleis Huis ten Bosch voor in Nagasaki, Japan. Samen met twaalf assistenten heeft Scholte in de Oranje Zaal het project 'Après Nous le Deluge' gemaakt, dat een 1.200 meter lange muurschildering is. De gedetailleerde muurschildering, die in 1995 voor het eerst is tentoongesteld, weergeeft de voortdurende herhaling van oorlog in de geschiedenis. In het werk maakt hij, zoals gewoonlijk voor zijn stijl, gebruik van herkenbare beelden uit de kunstgeschiedenis, media, reclame, strips en videoclips.

Het leven van Scholte wordt getekend door verschillende drama's. In 1994 was hij samen met zijn toenmalige vrouw Micky Hoogendijk het slachtoffer van een bomaanslag. Scholte verloor zijn beide benen en zijn zwangere vrouw kreeg als gevolg van de aanslag een miskraam. Tot vandaag de dag blijft het onzeker of deze aanslag was bedoeld voor hem, wie de dader was en wat het motief voor de aanslag was. Sinds deze aanslag is Scholte met name bezig geweest met het onderzoeken van de aanslag en heeft hij weinig kunstwerken meer gemaakt omdat hij zich moeilijk kon concentreren op zijn werk.

Naast beeldend kunstenaar is Scholte ook van 1983 tot 1990 docent geweest aan de Kunstacademie van Kassel. In juni 2013 werd in Den Helder het Rob Scholte Museum geopend, waarin Scholte's eigen kunstwerken bezichtigd kunnen worden, maar ook stukken uit zijn privé-verzameling, waaronder van Lucebert en Paul Blanca.

De kunstenaar heeft internationaal ook veel bekendheid verworven en zijn werk was te bezichtigen bij onder andere de Documenta in Kassel en de Biënnale in Venetië. Het werk van Scholte is vertegenwoordigd in verschillende musea, waaronder het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, Stadsgalerij Heerlen en het Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

Not Just Another Canvas on the Wall