Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Roland Berning

Het is zijn doel om zijn schilderij een beetje onbetrouwbaar te laten lijken: Roland Berning. De beeldend kunstschilder, geboren in 1956 te Driebergen, wil namelijk dat mensen afvragen of ze het werk, dat veelal uit speelse stripfiguren bestaat, wel serieus kunnen nemen.

Als middelbare scholier maakte de film ‘Ludwig – reguiem für einen jungfraulichen König’ uit 1971 van regisseur Hans-Jürgen Syberberg een verpletterende indruk op Berning, alsmede diens opkomende visie op kunst. “Syberberg deed totaal geen moeite om zijn film realistisch te maken. Veel van de scènes werden gespeeld tegen een geprojecteerde achtergrond, terwijl vanaf de zijkant handenvol nepsneeuw in beeld werden gegooid. Vanuit mijn ooghoeken zag ik de grijsbetonnen vloer van de filmzaal. De ervaring was overduidelijk nep, maar daardoor werd de beleving van het verhaal juist realistisch. Dat probeer ik nu ook met mijn kunst”, aldus Berning. De kunstenaar heeft van 1974 tot 1979 aan de Vrije Academie in Den Haag, de Academie Artibus te Utrecht en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam gestudeerd. Van 1982 tot 1985 heeft hij kunstgeschiedenis gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam.

Naast veel kitscherige thema’s als stripfiguren of poëzieplaatjes, plaatst Berning foto’s van eerdere kunstwerken, gelikte glossy magazinecovers en schreeuwerige reclamefolders in zijn creaties. Deze tweedeling schept een abstracte sfeer, maar geeft eveneens de platte alledaagsheid van vandaag de dag weer. Dit wordt versterkt door de uitgezaagde gaten in de schilderijen. “Zo geef ik de kijker een schop onder z’n kont”, aldus Berning.

Het laatste decennium maakt Berning voornamelijk installaties, zoals ‘Nicht warten auf Satori, jetzt bauen’ uit 2004 en ‘Piraten im Wald’ uit 2007. Maar sinds begin 2010 pakte hij ook weer, na een pauze, schilderen op. “Installaties bouwen is een soort driedimensionale manier van schilderen, waarbij je een hele ruimte kan vullen met een fantasiewereld. Ik heb nu geprobeerd dat gevoel van vrijheid te vatten in tweedimensionale schilderijen”, aldus Berning.

Bij onder meer het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen, het Noordbrabants Museum te ’s-Hertogenbosch, het Museum van Bommel van Dam in Venlo, het Stedelijk Museum te Amsterdam en het Frans Hals Museum in Haarlem heeft Berning zijn werk tentoongesteld. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven en instellingen. Voor zijn oeuvre ontving hij onder meer de Philips Morris Kunstprijs – categorie Schilderkunst in 1996 en de Frans Verlinden Art Prize in 2007. Tot 2013 heeft de kunstenaar lesgegeven bij de Stichting Artless aan de Gerrit Rietveld Academie, beide in Amsterdam. Tegenwoordig woont en werkt Berning in Amsterdam.

http://www.rolandberning.com/cv.html

http://www.appelsgallery.nl/kunstenaar/roland-berning/

http://danielbertina.nl/2010/11/ik-geef-de-kijker-een-schop-onder-de-kont-kunstenaar-roland-berning/

http://www.galeries.nl/index3.html

Not Just Another Canvas on the Wall