Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Rommert Boonstra

Kunstenaar Rommert Boonstra, geboren in 1942 te Groningen, begon zijn carrière als kunstcriticus voor Elsevier en het NRC Handelsblad en als directeur bij Schouwburg Assen en LantarenVenster in Rotterdam. Sinds 1978 maakt Boonstra geënsceneerde foto's, objecten en gedichten.

Boonstra is één van de grondleggers van de geënsceneerde fotografie in Nederland. Dit is een kunstvorm waarbij foto’s voorstellingen weergeven die speciaal voor de camera zijn gearrangeerd. Na jaren werkzaam te zijn geweest als schouwburgdirecteur, besloot hij eind jaren '70 zijn eigen theater te bouwen. Echter, Boonstra wilde geen echt theater maken, waarin mensen de hoofdrol hebben, maar een theater van dingen.

In zijn beginjaren als kunstenaar maakte hij vaak kijkdozen die een theatrale voorstelling in zich hadden en die fotografeerde hij vervolgens. Alhoewel fotografie wordt gezien als een realistisch medium, laat Boonstra in zijn werk een onmogelijke wereld zien. Hij vindt dat kunst groots, meeslepend, autonoom en spannender en mooier dan de werkelijkheid moet zijn. Daarom schept Boonstra onmogelijke beelden die vaak een surrealistische en theatrale uitstraling hebben. Recentelijk is de kunstenaar overgestapt naar het maken van digitale collages.

Boonstra heeft een obsessie om iets achter te laten; hij ziet het als een gevecht met de sterfelijkheid. De kunstenaar heeft een drang om te bewijzen dat hij bestaat en wil daarom mooie beelden achterlaten die er hopelijk over honderden jaren nog zijn. Sommige foto's zijn zwaar en gaan over de dood of het verval, terwijl andere foto's een lichter thema hebben, zoals schoonheid. Er lijken geen regels of grenzen te zijn omtrent de middelen die door Boonstra gebruikt worden om een nieuwe werkelijkheid voor de camera te creëren. Voor het maken van zijn composities gebruikt hij een breed scala aan voorwerpen, zoals een roestende spijker, een schedel van een vogel of een plakje ham.

Naast zijn werk als kunstenaar is Boonstra ook werkzaam geweest als docent fotografie aan de Rijksacademie in Amsterdam, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Academie Beeldende Kunst & Vormgeving in Enschede, tegenwoordig ArtEZ. De creaties van Boonstra zijn wereldwijd geëxposeerd, waaronder bij het Maison Européenne de la Photographie in Parijs, het Centre Pompidou te Parijs en The Museum of Fine Arts in Houston. Tevens zijn er vier boeken over zijn werk gepubliceerd.

Not Just Another Canvas on the Wall