Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Roy Villevoye

Elementen en mensen uit Nieuw-Guinea zijn een terugkerend thema in het werk van Roy Villevoye. Het interesseert de kunstenaar, geboren in 1960 te Maastricht, hoe de cultuur werkt en hoe deze zich ontwikkelt in relatie tot andere culturen.

Nadat Villevoye was afgestudeerd aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam, waar hij van 1979 tot 1984 studeerde, ging hij eind ‘jaren 80 op zoek naar een nieuwe invulling van zijn kunstenaarschap. Inspiratie vond hij op zijn reizen buiten Europa, zoals in Nieuw-Guinea. Zijn verblijf bij de Asmat leidt tot nieuwe creaties, waarin de betekenis van kleur een belangrijke rol speelt. Deze ervaringen schilderde hij eerst, maar later werden ook andere media gebruikt om zijn zoektocht naar culturele codering en identiteit vorm te geven. Zo maakte hij met Jan Dietvorst in Nieuw-Guinea een aantal lange en korte filmwerken. De kijker wordt op een hele directe manier bij hun ontmoeting met de Asmatters betrokken.

De foto’s die Villevoye in India en Nieuw-Guinea heeft gemaakt, werden ook vervaardigd door reclameschilders in Mumbai. De ontmoeting tussen twee culturen, wordt eveneens getoond in de installatie ‘Red Calico’. Hierin zijn de bewerkte t-shirts van de Asmat verwerkt, die Villevoye heeft aangetroffen, verzameld en gecombineerd met fotoportretten van de eigenaars.

Bij onder meer De Hallen in Haarlem, het Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam, het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Rijksmuseum voor Volkenkunde te Leiden en het Bonnefantenmuseum in Maastricht heeft Villevoye zijn werk solo tentoongesteld. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen en musea, waaronder het Museum van Bommel van Dam in Venlo en het Museum Het Domein te Sittard. Voor zijn oeuvre ontving de kunstenaar verschillende prijzen, zoals de David Roëll Prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds in 2002 en de Tiger Award for Short Films in 2006. Tegenwoordig woont en werkt Villevoye in Amsterdam.

Not Just Another Canvas on the Wall