Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Ruben Herrera

Beeldend kunstenaar Ruben Herrera, geboren in 1943 te Chilecito, Argentinië, woont en werkt momenteel in Amsterdam. Zijn werk wordt beïnvloed door zowel de Latijns-Amerikaanse als Europese identiteit en traditie.

Het monumentale landschap, het karakter van de mensen en de geschiedenis en cultuur van de streek waarin Herrera geboren is, en de Inca- en Maya-kunst hebben veel invloed gehad op zijn werken. Invloeden uit de Europese kunsttraditie, die de kunstenaar ook hebben geïnspireerd, zijn onder andere de vroege impressionisten, de Duitse expressionisten en de surrealisten. Van grote kunstmeesters, waaronder Clemente Orozco, Corot, Van Gogh en Picasso, heeft Herrera uiteenlopende lessen overgenomen en deze gebruikt om zijn eigen beeldtaal te ontwikkelen. Met zijn werk probeert hij een brug te slaan tussen de Latijn-Amerikaanse en de Europese traditie door deze conceptueel en technisch samen te brengen.

“In mijn schilderijen probeer ik dezelfde weg af te leggen als de oerschepping, Genesis. De bewegingen van mijn hand worden gestuurd vanuit de chaos van het onderbewuste, waar de beelden klaarliggen, vooruitlopend op de blik die ze later zal herkennen als vormen", aldus Herrera over zijn werk. Hij wil met zijn creaties zijn visie op de cyclische continuïteit van het universum uitbeelden, die bestaat uit oorsprong, groei, verval, einde en wederom oorsprong. Een ander thema in zijn werk is onbepaalbaarheid. Herrera is van mening dat niets onherroepelijk gedefinieerd is; alles is veranderlijk en kan van alles tegelijk zijn. Zo transfigureert hij voorwerpen of concepten tot hybride figuren die een staat van herkenning en vervreemding veroorzaken. Met zijn schilderstijl, die vrij en expressionistisch is, maakt Hererra zijn werken vaak zonder vooropgesteld plan. Middels snelle en onverschrokken penseelstreken, het smijten van verf op het doek of het afschrapen van verf met verschillende gereedschappen, creëert hij een kolkend oppervlak van vorm en kleur. Door deze techniek toe te passen, worden indrukken, ervaringen en verrassingen uitgedrukt. Vanuit de chaos onttrekt hij langzaam patronen en figuren.

Ook het grafische werk van Herrera ontstaat vanuit chaos. Hij gebruikt fragmenten van oude lino- en houtsneden en reconstrueert ze tot een nieuwe creatie. Zo lijken zijn grafische werken soms op collages van eerder werk, maar ze krijgen wel een geheel nieuwe betekenis.

Naast zijn werk als kunstenaar heeft Herrera ook boekomslagen voor Latijns-Amerikaanse schrijvers gemaakt. De kunstenaar heeft op internationale concoursen verschillende prijzen voor zijn werk gekregen, waaronder tijdens het Salon Grafique in Marseille en het Michel Ghelderode Concours in Brussel. Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld en bevindt zich in particuliere en openbare collecties.

Not Just Another Canvas on the Wall