Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Schilte & Portielje

In hun surrealistische zwart-witfoto’s worden de grenzen tussen realiteit en fantasie alsmaar onderzocht: Schilte & Portielje. De kunstenaars Huub Schilte, geboren in 1953, en Jacqueline Portielje, geboren in 1958, staan bekend om hun tweedeling in verwarring en dubbelzinnigheid. Zo worden in hun gecompliceerde droomwerelden toeschouwers uitgenodigd door monotone, bizarre figuren, terwijl een intrigerende, sinistere sfeer hen tegenhoudt.

Ook al hebben beiden een kunstopleiding gevolgd – hij aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en zij aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam – toch koos ieder zijn eigen richting: Schilte werd architect, Portielje schilder. Toen ze rond 1985 ieder hun eigen studio in hetzelfde gebouw kregen, ging Schilte de autonome kunst in, terwijl Portielje fotografie met schilderkunst combineerde. Ze inspireerden elkaar en werden nauw betrokken bij elkaars werk. Sinds 1993 onderzoeken zowel Portielje als Schilte intensief naar de rijke mogelijkheden die de computer als artistiek medium te bieden heeft. Dit doen zij door zowel te tekenen en schilderen als foto’s te bewerken. Hun ideeën over kunst waren zo complementair, dat het samen creëren van kunstwerken eerder een regel dan een uitzondering werd. Sindsdien, sinds 1997, presenteren zij hun werk onder de naam Schilte & Portielje.

Alhoewel Schilte en Portielje samenwerken, vervaardigen ze hun kunstwerken eerst apart. In hun digitale beeldbank, die in een aantal jaren door hen rijkelijk is gevuld, selecteren ze beiden beeldmateriaal. Vervolgens, nog steeds onafhankelijk van elkaar, kijken ze of het beeld geschikt is voor een nieuw werk. Tijdens dit tijdrovende proces van transformeren, tekenen, schilderen, toevoegen en verwijderen wordt gekeken naar alle mogelijke opties. Veelvuldig tonen ze elkaars werk, zodat ze beiden weten waar de ander mee bezig is. Als zowel Schilte als Portielje is overtuigd van de bevindingen van de ander, start het laatste stadium: tezamen de beelden technisch en artistiek verwerken tot een nieuwe creatie.

Voornamelijk maken Schilte en Portielje zwart-witfoto’s, waarin de mens sensueel doch in onnatuurlijke lichaamsverhoudingen in beeld is gebracht, maar dat is niet zomaar. Hun beelden moeten namelijk tussen fotografie en teken- en schilderkunst vallen. Ook waarderen ze het contrast tussen geavanceerde computertechnieken en de enigszins nostalgische zwart-witbeelden die in de creaties zijn verwerkt. Bij het duo staat het vergroten van de afstand tussen kunst en werkelijkheid voorop.

Samen hebben Schilte en Portielje onder meer geëxposeerd bij de Kunsthal in Rotterdam, de Unseen Photo Fair te Amsterdam, Het Dolhuys in Haarlem en de Galerie Van den Berge te Goes. Tegenwoordig woont en werkt het duo samen in Rotterdam.

hhttp://www.schilteportielje.com/tekst.php?kid=7

http://www.galeries.nl/index3.html

http://www.kunsthal.nl/22-727-shady-moments.html

http://unseenamsterdam.com/photographers/1611 

http://www.linkedin.com/pub/schilte-portielje/70/639/250

 

Not Just Another Canvas on the Wall