Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Siet Zuyderland

Siet Zuyderland, geboren in 1942 te Amsterdam, heeft van 1958 tot 1962 gestudeerd aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam, een voorloper van de latere Gerrit Rietveld Academie. Zijn oeuvre bestaat uit olieverfschilderijen en grafiek, voornamelijk zeefdrukken en lithografieën. Nog steeds woont en werkt de kunstenaar in zijn geboortestad.
In het begin van zijn carrière werkte Zuyderland in de figuratieve stijl en had hij een documentair-realistische manier van werken. Onderwerpen die hij destijds heeft geschilderd, waaronder gevangenissen en metrostations, zijn natuurgetrouw en in detail weergegeven. In de jaren ’70 verwierf hij veel bekendheid met deze technische schilderijen.
Na 1980 hanteerde Zuyderland een andere schilderstijl. Zijn werken uit deze periode zijn vervaardigd met grote penseeltekeningen. Onderwerpen van deze werken zijn sluizen, bruggen en architectuur. De werken lijken op kamers of ruimtes, waar de toeschouwer van bovenaf in kijkt. Met collages van staalconstructies en hoekverbindingen probeert Zuyderland tot een beeld te komen waarin de statische architectuur wordt aangevallen en de toeschouwer een gevoel van vallen ondergaat. Typerend voor deze werken is de grote variatie in grijstinten. Dit komt door het aanbrengen van vele lagen olieverf op papier.
Naast het maken van zijn beeldende kunst heeft Zuyderland ook lesgegeven aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in ‘s-Hertogenbosch (1975-1977 en 1981-1993) en de Academie van Bouwkunst in Amsterdam (1989-1999). Zijn creaties zijn tentoongesteld in onder andere het Stedelijk Museum en het Museum Fodor in Amsterdam. De kunst van Zuyderland is vertegenwoordigd in de kunstcollecties van particulieren, instellingen en bedrijven.

Not Just Another Canvas on the Wall