Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Silvio Montoya Velàsquez

Beeldhouwer en schilder Silvio Montoya, geboren in 1944 te Medellin, Colombia, studeerde in zijn geboorteplaats administratieve engineering, beeldende kunst en toneel. Na het afronden van zijn studies heeft Montoya tien jaar wiskunde gedoceerd aan de EAFIT Universiteit van Medellin. Gedurende deze periode heeft hij ook toneelgezelschappen opgericht en heeft hij door experimenteren en het verrichten van onderzoek zijn eigen kunststijl ontwikkeld. In 1972 verhuisde Montoya naar Den Haag, waar hij een masteropleiding in sociale wetenschappen aan het Institute of Social Studies heeft gevolgd.

Aan het begin van zijn carrière heeft Montoya verschillende monumentale installaties gemaakt van uitgezaagde houten menselijke figuren, die getoond zijn in verschillende straten van Amsterdam en in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. De twee- en driedimensionale werken die hij bouwt, zijn gemaakt van MDF. De uitgezaagde figuren worden met acrylverf in uitgebalanceerde kleuren beschilderd en worden met schroeven als zorgvuldig bedachte assemblages aan elkaar gezet.

Sinds 1988 is Montoya ook gaan schilderen. Dit werk is moeilijk te categoriseren; alhoewel zijn creaties op het eerste gezicht doen denken aan abstract-expressionistische kunst, heeft het werk dankzij de materie, kleur en beeldende taal ook karakteristieken van figuratieve kunst. De schilderijen van Montoya, die hij niet creëert aan de hand historische voorbeelden, vallen dus niet onder een stroming. Zo zijn zijn werken, die sprookjesverhalen lijken uit te beelden, werkelijk een voortvloeisel van zijn eigen fantasie. De levendige kleuren, passie, emotionaliteit en herkenbare vormen hierin verklappen de Zuid-Amerikaanse achtergrond van Montoya. In de fantasierijke schilderijen kunnen veel tegenstellingen gevonden worden. Zo lijken chaos en orde samen te gaan en bestaan de creaties uit contrasterende beelden, zoals organische vormen ten opzichte van geometrische elementen of menselijke figuren in een abstract decor.

In de collecties van particulieren en musea in binnen- en buitenland kan het werk van Montaya gevonden worden, zoals in het MAMM – Museum of Modern Art – te Medellin.

Not Just Another Canvas on the Wall