Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Simone ten Bosch

Beeldend kunstenaar Simone ten Bosch, geboren in 1957 te Dordrecht, studeerde van 1978 tot 1982 Keramische Vormgeving aan de Koninklijke Academie van Kunst & Vormgeving in 's-Hertogenbosch. Momenteel woont en werkt zij in Den Haag.

Ten Bosch is zowel beeldhouwer als schilder en zij laat deze beide uitingsvormen elkaar sterk beïnvloeden. Enerzijds voert zij tweedimensionale werken ruimtelijk uit, anderzijds geeft zij driedimensionale objecten vorm voor op haar doeken en tekeningen. De laatste jaren werkt Ten Bosch voornamelijk met stof in abstracte stijl en probeert ze haar belevingswereld in materialen uit te beelden.

Het gros van de schilderen van Ten Bosch verbeeldt landschappen. Sommige van haar doeken lijken geologische doorsneden van de aarde: laag over laag zijn zij opgebouwd, ieder met een eigen structuur. Andere schilderijen geven een snelle observatie van de wereld, die geabstraheerd is in grillige kleurvlakken en lijnen. Het kleurgebruik van Ten Bosch is levendig maar niet overdadig. Iedere tint heeft een eigen betekenis en vormt een contrast met de aangrenzende kleuren of vloeit erin over. De harmonieuze nuances bepalen in belangrijke mate de lyrische sfeer van de werken.

De sculpturen van Ten Bosch bestaan uit organismen; zo lijken takken te bezwijken onder de last van de zware vruchtentrossen. Elegant slingeren de ranken schijnbaar gewichtloos door de ruimte en hechten zij zich aan een volgende tak. Soms vormt zich aan het uiteinde van een rank een soort spiegel, waarin de overdadige trossen koketteren.

Ten Bosch is zeer maatschappelijk betrokken; zo heeft zij het project 'Wereld Wijde Rokken' geïnitieerd. Aan dit project werkten 25 gevluchte vrouwen en arbeidsmigranten uit Den Haag mee. Elke vrouw borduurde een zakje waarop haar persoonlijke levensverhaal werd vertaald in een verhaal of gedicht. Van al deze zakjes werd een rok gemaakt. Gedurende het borduurwerk spraken de vrouwen, waardoor de bijeenkomsten ook een belangrijk sociaal en cultureel karakter in zich hadden. Daarnaast zoekt Ten Bosch continu naar ideeën om de creatieve ontwikkeling bij jonge kinderen te stimuleren en geeft zij kunstzinnige begeleiding aan mensen met een persoonsgebonden budget.

Ten Bosch heeft verschillende solo- en groepstentoonstellingen op haar naam staan, bij onder andere de stichting World Art Delft, het Tekengenootschap Pictura in Dordrecht, het Kunstgebouw te Rijswijk en de Kunstbalie, voorheen het BisK, in Tilburg.

Not Just Another Canvas on the Wall