Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Sol Lewitt

Sol Lewitt, geboren in 1928 te Harford (Connecticut), Verenigde Staten, studeerde Kunst aan de Syracuse University. De kunstenaar is in 2007 overleden te New York.

Het oeuvre van LeWitt, dat bestaat uit schilderijen, grafiek, tekeningen en beeldhouwkunst, kan worden beschreven als conceptuele kunst en minimal art. De kunstenaars die behoorden tot deze kunststromingen uit de jaren ’60, zetten zich af tegen het formeel, abstract expressionisme. Typerend voor minimal art zijn het gebruik van simpele middelen en het belang van de relatie tussen het kunstwerk en de omgeving. In de conceptuele kunst staat het idee centraal dat het materiële resultaat ondergeschikt is aan de ideeën achter de kunst. "Banale ideeën kun je niet redden door een degelijke uitvoering, het is moeilijker om goede ideeën te verprutsen", aldus Lewitt over het belang van het idee voor een kunstwerk.

Geometrische vormen, zoals de bol, driehoek en kubus, zijn terugkomende elementen in zijn werk. Deze vormen zijn meestal glad en wit. LeWitt werkte systematisch en geordend. Systematiek, van vorm, structuur en maat, is typerend voor zijn kunst. De werken hebben vaak sterke, heldere kleuren.

LeWitt staat nog steeds bekend om de grote muurschilderingen die hij heeft gemaakt. De grootte was volgens hem een belangrijke methode om tweedimensionaliteit te verkrijgen. De schilderingen werden van tevoren doordacht; in detail zijn de schilderhandelingen vastgelegd, die vervolgens met behulp van assistenten werden uitgevoerd. Door de eindeloze herschikking van vormen kon LeWitt in zijn werken niet-herleidbare elementen verbeelden.

Ook de ruimtelijke werken van de kunstenaar bevatten veel structuur en regelmaat. Veelal is de ribbenstructuur van kubussen, of delen daarvan, verbeeld.

De kunstenaar heeft gedurende zijn carrière meer dan honderd solo-exposities gehad in binnen- en buitenland. De kunst van LeWitt is vertegenwoordigd in de collecties van beroemde musea, zoals het Guggenheim Museum in New York, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst te Gent, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en Le Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain te Nice.

Not Just Another Canvas on the Wall