Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Stanislaw Lewkowicz

Beeldend kunstenaar en graficus Stanislaw Lewkowicz, geboren in 1956 te Hoensbroek, studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten Artibus in Utrecht en aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam.

Het oeuvre van Lewkowicz, dat bestaat uit grafiek, schilderwerk, litho's, foto's, installaties en openbare, monumentale werken, balanceert op het spanningsveld tussen figuratie en abstractie. De creaties laten vaak het collectief belang van culturele ontwikkelingen en prestaties zien. Dit doet Lewkowicz met een breed scala aan onderwerpen. Zo heeft hij werken van Russische immigranten vervaardigd die genieten van een vrije dag aan het strand te midden van Italiaanse toeristen. Ook heeft de kunstenaar de serie 'Fragmentarische herinneringen' gemaakt, waar landschappen en interieurs in fragmenten en vaag - als een herinnering- zijn verbeeld. De onderwerpen zijn herkenbaar doch abstract weergegeven.

Lewkowicz heeft een herkenbare stijl en is bekend geworden met zijn combinatie van fotografie en lithografie. Middels de lithografie bewerkt hij de foto en gedurende het bewerkingsproces verdiept hij zich in, en raakt hij meer en meer betrokken bij, het onderwerp van zijn werk. De creaties hebben een authentieke uitstraling en doen denken aan foto's die in een ver verleden zijn gemaakt.

Het werk van Lewkowicz is vertegenwoordigd in de collecties van particulieren, bedrijven en instellingen. Tevens kan zijn werk in de openbare ruimte worden bewonderd, zoals een wand in aankomsthal drie van Schiphol, die voorzien is van bloemen en bloemmotieven in de rituele sfeer. Dit kunstwerk scheidt de arriverende passagiers van de douane. Ook het kunstwerk 'Witte Boom' in Dordrecht is buiten te bezichtigen. Lewkowicz heeft tweemaal de Nederlandse Grafiekprijs, in 1986 en 1988, voor zijn oeuvre ontvangen. In 1988 ontving hij de Internationale Prijs voor Marineschilderen Antwerpen.

Not Just Another Canvas on the Wall