Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Stephan J. Englisch

Tijdens zijn nachtwandelingen komt hij langzaam los van de hectische, lawaaierige dag die aan de avond voorafging: Stephan J. Englisch. De Duitse freelance fotograaf en grafisch ontwerper, geboren in 1977 te Leverkusen, creëert diep in de nacht met zijn grootformaat camera en lange tot zeer lange sluitertijd een eigen wereld. Een wereld bestaande uit herinneringen die ontdekt wilt worden.

Als een nachtluipaard sluipt hij door de omgeving die in zwart, en in kunstlicht, is gehuld, op zoek naar voor hem het ultieme, rustige beeld. Om al speurend de nachtgeluiden van de natuur, stad en gebouwen vast te leggen, heeft de fotograaf drie opleidingen tussen 1996 en 2003 gevolgd; hij heeft gestudeerd aan de Fachoberschule Arrangement and Design te Lingen, Duitsland en Visuele communicatie en Fotografie aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Enschede. Als Englisch eenmaal een goede locatie heeft gevonden, keert hij een aantal keer terug om de juiste tijd en compositie te bepalen. Zijn foto’s moeten zijn zintuigen prikkelen, en hetgeen wat in het donker verdwenen is, zichtbaar maken.

Englisch weet vaak nog precies waar de foto van een kiosk, een verlaten park of een uitgestorven straat is genomen. Zo komen bij de serie ‘Home II’ herinneren bij hem naar boven, die hem vertellen dat hij tegen twee uur ’s nachts niet kon slapen van de regen die tegen zijn raam kletterde. Toen hij het raam opende, hoorde hij het geluid dat de regendruppels veroorzaakten. Englisch heeft al deze indrukken gevangen in dat ene beeld. Dit doet hij bij elke foto, die ieder zijn eigen verhaal vertelt.

Bij onder meer de Galerie Bart in Amsterdam, de Galerie Display in Keulen en de Metra - Studio für intermediales Design Petra Altenaehr in Keulen heeft Englisch de afgelopen jaren geëxposeerd. Zijn fotografie is onder andere vertegenwoordigd in de collectie van het Museum van Bommel van Dam in Venlo. Tevens zijn Englisch’ foto’s opgenomen in het boek ‘Night’s rest’, dat uitgegeven is in 2006. Tegenwoordig woont en werkt de fotograaf in Keulen.

Not Just Another Canvas on the Wall