Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Sven Hoekstra

Vreemde mensfiguren komen plotseling tevoorschijn in zijn traditionele doch theatrale Hollandse landschappen: Sven Hoekstra. De kunstenaar, geboren in 1945 te Nijmegen, creëert met zijn verfijnde olieverfschilderijen op paneel een contrast tussen figuur en decor. Hierdoor oogt het werk zowel vervreemdend als verrassend.

Ook al vertelt Hoekstra, die van 1963 tot 1968 heeft gestudeerd aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem, onbereikbare en kwetsbare verhalen, toch vindt hij zichzelf schrijver noch dichter. "Meestal wil ik gewoon een verhaal vertellen, maar ik ben geen schrijver, en geen spreker. Ik schilder het verhaal in de figuren die vanzelf een leven gaan leiden”, aldus Hoekstra in een interview. Met zijn voorbijsnellende, carnavaleske mensfiguren probeert de kunstenaar al schilderend te beschrijven hoe de huidige samenleving met elkaar omgaat. Zo zijn de passanten die elkaar niet aankijken, een uitvergroting van hoe we tegen elkaar praten. Of beter gezegd, langs elkaar praten. Hoekstra meent dat wij, gevangen in onze eigen vluchtige wereld, enkel nog met onszelf bezig zijn.

Hoekstra heeft zijn werk getoond bij de Galerie Stills in Druten, de Galerie Pien Rademakers te Amsterdam, de Smelik & Stokking Galleries in Den Haag en de galerie Galjoen te ’s Hertogenbosch. Naast het creëren van zijn vrije werk, maakt Hoekstra ook kunst voor opdrachtgevers, zoals de Provincie Gelderland en de Stichting SIZA. In 2005 verscheen een monografie over zijn oeuvre, genaamd ‘Prettig Gezelschap’. Dit boek bevat een overzicht van zijn schilderijen van 1972 tot 2005, vergezeld van tekstbijdragen van onder meer Thomas Verbogt en Frans Kusters.

http://www.svenhoekstra.nl/index2cv.htm

http://www.smelik-stokking.nl/nl/kunstenaars/schilders/89/sven-hoekstra

http://www.hazenweb.nl/content/kunstenaars/sven-hoekstra-0

Not Just Another Canvas on the Wall