Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Tatyana Yassievich

Gevels en gebouwen staan centraal in het werk van Tatyana Yassievich. Zo geeft de Russische kunstschilder, geboren in 1968 te Sint-Petersburg, het architectonische geweld van de kathedraal in haar geboorteplaats weer, maar ook het Gare du Nord in Parijs in een lichtvoetige setting. Tevens zoemt zij in op het Russische straatbeeld.

Tijdens haar studie industrieel design aan de Saint Petersburg Art and Industry Academy, ging Yassievich in 1991 als uitwisselingsstudent naar Nederland. Hier rondde ze 1992 haar opleiding schilderen af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Bij Ateliers ’63 in Amsterdam volgde de kunstenaar een postacademische cursus met medestudenten als Jan Dibbets, Ben Akkerman en Georg Herold.

Als zelfstandig kunstenaar heeft Yassievich deelgenomen aan beurzen in Europa en Rusland. Ze heeft haar werk getoond bij onder meer het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Museum voor Schone Kunsten te Oostende. Haar kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven en instellingen, zoals het Stadsarchief Amsterdam. Sinds 1999 wordt Yassievich vertegenwoordigd door de Sabine Wachters Gallery in Knokke en Brussel.

In 2004 maakte de Nederlandse regisseur Ben van Lieshout een documentaire op basis van haar werk, genaamd ‘Petersburg Places and Paintings’. Over het oeuvre van de kunstenaar is het boek ‘The Paintings of Tatyana Yassievich’ in 2004 uitgegeven. Yassievich, die de derde prijs van de Europaprijs voor schilderkunst in 1996 ontving, woont en werkt tegenwoordig in Sint-Petersburg, Berlijn en Amsterdam.

http://www.tatyana-yassievich.com/nl/artist

http://www.tatyana-yassievich.com/nl/artist/publications/petersburg-memory-paintings-tatyana-yassievich-1997-2007

http://www.meppelercourant.nl/uit/muziek/211784/recensie-tatyana-yassievich-zoomt-in-op-gevels-en-gebouwen.html

http://www.galeries.nl/index3.html

Not Just Another Canvas on the Wall