Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Teun Hocks

Teun Hocks, geboren in 1947 te Leiden, heeft van 1966 tot 1970 gestudeerd aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda. Zijn oeuvre bestaat uit digitale fotografie, figuratieve tekeningen en glas-in-lood. Hocks is een verhalenverteller; met zijn werk creëert de kunstenaar tijdloze, theatrale beelden die een surrealistisch en humoristisch verhaal lijken uit te beelden.

Voor het maken van zijn geënsceneerde foto’s gaat een langdurig proces vooraf. Allereerst ontwerpt Hocks de set, en deze verft hij en richt hij in met rekwisieten. Vervolgens neemt hij zelf plaats in de scène en maakt hij hier zwart-wit foto’s van. De foto’s worden daarna opgeblazen tot billboards en met behulp van transparante olieverf met de hand ingekleurd. Middels het kleurgebruik slaagt de kunstenaar er iedere keer weer in om specifieke emoties en een unieke sfeer te creëren. Dankzij deze werkwijze en techniek ontstaan er prachtige, surrealistische scènes, waarin een gewone man – niet een archetypische held - van middelbare leeftijd wordt geconfronteerd met de bijna surrealistische doch alledaagse taken en omgeving die hij moet trotseren. De geënsceneerde taferelen tonen een persoon die gedwarsboomd, opgesloten en gefrustreerd is, en schijnbaar geen oplossing heeft voor de situatie waarin hij verkeerd. Hocks speelt zelf de hoofdrol in de werelden.

Ook de tekeningen van de kunstenaar beelden ogenschijnlijke surrealistische werelden uit, die uit een fantasieboek of strip lijken te komen. Veel van zijn tekeningen geven dezelfde scènes weer die op zijn geënsceneerde foto’s staan.

Hocks heeft zijn werk wereldwijd vele malen geëxposeerd, bij onder andere het Stedelijk Museum Vlissingen, de P.P.O.W. Gallery in New York en het University Art Museum - California State University in Long Beach. Zijn oeuvre is vertegenwoordigd in de collectie van bedrijven, instellingen, particulieren en musea, waaronder het Museum Jan Cunen in Oss en het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen. Tevens zijn er verschillende publicaties over Hocks’ werk verschenen, waaronder de monografieën ‘Teun Hocks’ en ‘Het late uur’. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar heeft hij ook lesgegeven in tekenen aan de Design Academy in Eindhoven (1979-1985) en fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (1991-2000).

Not Just Another Canvas on the Wall