Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Thea Montemann

Welkom in de toekomstige wereld, zegt Thea Montemann. De kunstenaar, geboren in 1952, laat in haar schilderijen een universum zien waar twee parallelle werelden boven elkaar leven. De benedenwereld  is een industriële, stedelijke wereld vol hoogbouw en verkeer, de bovenwereld is een wereld waar dromen, vooral van de uitschot van de maatschappij, waargemaakt worden.

Montemann, die van 1999 tot 2006 beeldende kunst en tweedimensionaal aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag studeerde, wordt geboeid door de beelden van wolkenkrabbers, metrostations, desolate gebieden en verlaten snelwegen. De ruimte waarin deze elementen, zoals gebouwen en drukke straten, worden samengebracht, wordt gedefinieerd door het perspectief. Zo liggen onder meer zonnebadende, oudere dames op levensgevaarlijke hoogten, waar de vliegtuigen langs vliegen. “In mijn werk wil ik het schemergebied tussen slapen en waken vormgeven. Ik laat verschillende droombeelden zien waardoor een wereld ontstaat, waarin alles mogelijk is”, aldus Montemann.

De schilder Edward Hopper is de grootste inspiratiebron voor Montemann. Allebei laten ze zich inspireren door ‘bevroren’ films, stills en foto’s en sparen ze sciencefictionstripboeken. Deze inspiratie verwerkt de kunstenaar in haar doeken, waarvoor ze gemengde technieken gebruikt. Haar scherpe contrasten en duizelingwekkend perspectief komen hierdoor duidelijk naar voren.

Bij onder meer de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten heeft Montemann haar werk tentoongesteld. Haar kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven en particulieren. Van 1980 tot 1998 heeft de kunstenaar in New York en elders in de Verenigde Staten gewoond, waar ze geïnspireerd raakte door de architectuur en de verlaten woestijngebieden. Tegenwoordig woont en werkt Montemann in Gouda.

http://www.theamontemann.nl/biografie/index.html

http://www.prentkunst.nl/prent_schilder.php?id=603

http://www.firmavandrie.nl/kunstenaars/thea-montemann/

Not Just Another Canvas on the Wall