Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Theodora Plas

Theodora Plas, geboren in 1975 te Den Helder, studeerde van 1975 tot 1980 tekenen en schilderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Hoofdzakelijk maakt Plas schilderijen, maar ze vervaardigt ook zeefdrukken, illustraties en monumentale projecten in glas. Haar abstracte schilderijen reflecteren haar zoektocht naar licht, liefde, waarheid en plekken op aarde. Dit zijn voor haar individuele vragen, maar het zijn tevens vragen waar iedereen zich mee bezighoudt, zowel in het verleden, het heden als in de toekomst. In haar non-figuratieve werken geeft Plas vorm aan haar spirituele gevoelens.

Kenmerkend voor de schilderijen van Plas zijn de krachtige, maar subtiele en warme kleuren. Ook aan teksten geen gebrek: fragmenten uit dagboeken, literatuur, oude geschriften, poëzie en muziek schrijft ze op de doeken en worden vervolgens deels bedekt onder vele lagen verf. Schilderijen worden voorzien van een eenvoudige vormentaal en brede, verticale stroken, die soms refereren aan een coulisse. Die stroken lijken hemel en aarde te verbinden. Het oogt alsof ze haar vragen voorlegt aan een hogere instantie en antwoorden vindt in teksten en muziekfragmenten. De schilderijen zijn overwegend abstract, maar zo nu en dan zijn de teksten met figuratieve aspecten bedekt. Denk hierbij aan portretten of objecten die gerelateerd zijn aan schrijven en lezen, zoals een man die een boek leest.

Naast haar werk als kunstenaar heeft Plas ook les in tekenen en schilderen gegeven aan kinderen. Ze heeft verschillende solo- en groepstentoonstellingen gehad in binnen- en buitenland, bij onder andere het Museum of Contemporary Arts of Vojvodina in Novi Stad, Servië en het Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Haar werk bevindt zich in publieke en private kunstcollecties.

Not Just Another Canvas on the Wall