Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Tiong Ang

Tiong Ang, geboren in 1961 te Surabaya, Indonesië, is opgegroeid in Nederland. Hij studeerde van 1981 tot 1986 aan de Gerrit Rietveld Academie en van 1988 tot 1990 aan de Rijksakademie van beeldende kunsten, beide te Amsterdam. Momenteel woont en werkt de kunstenaar in Amsterdam.

In het oeuvre van Ang, dat bestaat uit schilderijen en videoprojecten, staat het thema 'zien' centraal. De kunstenaar is geïntrigeerd door de manier waarop de media de werkelijkheid filtreren en verwringen. We kunnen volgens hem nauwelijks meer zonder complexe technologie leven. Ang onderzoekt steeds weer de vraag hoe we onze onbevangenheid kunnen houden. In zijn werk speelt hij met begrippen als kijken en bekeken worden, realiteit en fictie, afstand en betrokkenheid. Ook herinneringen, projectie en cultuurgebonden betekenissen ontkomen hier niet aan. Zo heeft hij een serie portretten van mensen gemaakt die een vorm van verblinding ondergaan. Het oog staat symbool voor 'zien', wat de perceptie en opvatting van de wereld om je heen uitbeeldt. Het zien van mensen kan verblind worden door de overdaad aan beelden waarmee we geconfronteerd worden in de media en commercie. Ang is van mening dat als je je ogen ergens op een goede manier voor kunt sluiten, dat je dan de waarheid kunt zien.

De schilderijen van Ang, die veelal door een vouw in tweeën zijn gedeeld, lijken op een opengeslagen boek. De doeken worden op een dikke sponning gezet, waardoor het schilderij driedimensionaal wordt, en de afbeeldingen worden met strakgespannen voile versluierd. Door de voile verdwijnt de materiaalindruk van de verf en wordt de kijker gedwongen het doek recht van voren te bekijken. Door het gebruik van deze technieken doen de kunstwerken van Ang niet direct aan schilderijen denken.

Sinds 1995 werkt Ang ook met film- en videotechnieken. Hiermee laat hij zien hoe feit en fictie kunnen worden gemanipuleerd. Buiten Nederland werkt hij regelmatig met andere kunstenaars aan videoprojecten.

Het oeuvre van Ang is vertegenwoordigd in de collecties van particulieren, bedrijven en instellingen. Zijn werk is tentoongesteld tijdens vele solo- en groepsexposities, bij onder andere het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, het Fries Museum in Leeuwarden en het Museum het Prinsenhof te Delft.

Not Just Another Canvas on the Wall