Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Tom Thijsse

Kunstenaar Tom Thijsse, geboren in 1945 te Amsterdam, studeerde in 1975 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Al aan het begin van zijn opleiding ondervond Thijsse dat grafiek hem het beste ligt en sindsdien maakt hij voornamelijk gebruik van de hout- en linosnedetechniek.

Hout- en linosnede zijn grafische technieken waarbij het wit van een tekening wordt weggesneden. Zo blijft de tekening 'hoogstaan' en wordt bij het inrollen van de tekening met drukinkt alleen de hoogstaande delen - de tekening - geïnkt. Aanvankelijk maakte Thijsse alleen zwart-wit litho's, maar na twaalf jaar was hij hierop uitgekeken en begon hij met het vervaardigen van houtsneden. Hiermee kon hij meer figuratieve voorstellingen maken door het gebruik van pure kleuren en uitgesproken vormen. Thijsse maakt graag 'klare lijnen': lijnen die helder, niet verdoezelend en uitgesproken van vorm zijn. Door zijn fascinatie met deze lijnen - die waarschijnlijk ontstaan is toen hij als kleine jongen de strips van Kuifje verslond - is hij ook erg geïnteresseerd in de Japanse prentkunst, waarin ook veel klare lijnen worden gebruikt.

De indirecte manier van het maken van grafiek vindt Thijsse zeer prettig. In tegenstelling tot schilderen kun je met grafiek afstand nemen, een beeld heroverwegen en corrigeren. Kracht of zwakte kan worden gecorrigeerd met een hernieuwde visie, aldus Thijsse. Vaak maakt hij wel honderd schetsen voordat hij een definitieve houtsnede maakt.

Inspiratie vindt de kunstenaar in boeken, kranten en politieke thema's. Zijn oeuvre is hoofdzakelijk anekdotisch, en met zijn grafieken, waar vele associaties in te vinden zijn, creëert hij complexe beeldverhalen. Tevens vervaardigt Thijsse vaak composities met daarin symbolen uit de Japanse en Europese kunst en cultuur. Zo kan je in zijn werk samoerais vinden, maar ook referenties naar 'La Pipe' van Margritte, 'The Scream' van Munch en zelfs Bart Simpson. Vaak hebben Thijsse’s werken tekstbalken die filosofisch, grappig of raadselachtig zijn en die de kijker verwonderen en amuseren. De titels van zijn creaties vormen een belangrijk onderdeel van zijn kunst en zorgen voor een balans in wat de kijker ziet.

Tot zijn pensioen heeft Thijsse lesgegeven in 'printmaking'. Van 1975 tot 2010 doceerde hij aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en van 1993 tot 2008 gaf hij les aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In Japan, waar hij een gewaardeerd graficus is, doceerde hij ook regelmatig. Thijsse heeft veel geëxposeerd, zowel in binnen- als buitenland. Tevens heeft hij onderscheidingen gekregen, waaronder de First Prize Award van het Bijbels Museum te Amsterdam.

Not Just Another Canvas on the Wall