Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Ton van Kints

Kunstenaar Ton van Kints, geboren in 1955 te Den Haag, volgde van 1974 tot 1979 de opleiding Tekenen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na het behalen van zijn diploma heeft hij van 1981 tot 1982 Grafiek gestudeerd aan het Pratt Graphic Center in New York.

Van Kints' werk kan gezien worden als een combinatie van schilderijen en wandobjecten. Hij gebruikt stukken houten of niet-houten dragers, zoals glas of aluminium, om een cirkel of rechthoek te maken. Nadat Van Kints de werken heeft beschilderd met sobere, monochrome lijnen die elkaar kruisen, zaagt hij een deel van het binnenste gedeelte van de vorm weg. Dit uitgezaagde gedeelte, en eventueel overige reststukken, draait hij bijvoorbeeld 180 graden en zet ze dan vervolgens weer terug. Omdat de uitgezaagde stukken in een andere hoek worden teruggeplaatst, ontstaat er spanning in het werk. De deconstructie van de vormen blijft wel altijd zichtbaar; de rafels en splinters worden niet weggewerkt, maar zijn duidelijk te zien. Soms beschildert Van Kints de werken nog met glanzende lak of matte witte verf. Tevens kan hij de creatie bekleden met textiel. In het werk van Van Kints kan een balans gevonden worden tussen aantasten en construeren, rond en recht en strak en gerafeld.

Alhoewel de uitgangspunten van Van Kints’ oeuvre vrij eenvoudig zijn, zijn zijn creaties zeer gevarieerd. Hierin worden betekenisloze vormen omgezet in veelzeggende metaforen. Zo heeft de kunstenaar de serie 'Koekoeksnesten' gemaakt, bestaande uit uitgezaagde cirkelvormige platen die vergelijkbaar zijn met een ei in een nest. Het ei is omgekeerd en is enigszins geforceerd in de restvorm teruggeplaatst, omdat het ei nu niet meer precies in de cirkel past. Hiermee wordt een koekoek uitgebeeld die het nest van andere vogel heeft opgeëist en daar zijn eigen eieren inlegt.

In Nederland en Europa heeft Van Kints zowel solo als in groep geëxposeerd, waaronder bij het Gemeentemuseum Den Haag en de Galerie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn werk is vertegenwoordigd in de collecties van bedrijven, particulieren en musea, zoals in de Gemeentelijke Collectie Amsterdam. Naast zijn werk als kunstenaar geeft Van Kints sinds 1990 ook les in 'Beeldontwikkeling en presentatie' aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag.

Not Just Another Canvas on the Wall