Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen
per pagina

Stel een Aflopende Directie in

Toon Verhoef

Slappe driehoekige vormen en rafelige verfstreken regeren in de langgerekte verticale doeken van Toon Verhoef. De kunstschilder, geboren in 1946 te Voorburg, past met een paletmes tinten blauw, groen, roodbruin en veel wit toe in zijn creaties. Deze wijze van schilderen gebruikt hij ook om andere onderwerpen, zoals woekeringen in de natuur, op de langwerpige doeken uit te beelden.

Elk schilderij dat Verhoef, die van 1965 tot 1966 aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam studeerde, maakt, is gebaseerd op een tekening die een ongerijmdheid in hem intrigeert. Deze tekening is geselecteerd uit tientallen krabbels en schetsen. Vormen en lijnen die er op papier ongedwongen uitzien, lijken volgens Verhoef in een schilderij eerder gefabriceerd. Het beeld gaat namelijk meer ‘staan’, de beweging wordt vertraagd.

Gebaseerd op de tekening begint de kunstenaar met de vorm en de kleurstelling. Na een lang proces van bijstellingen en nuanceringen worden zijn werken met een behulp van een breed scala aan technieken vervaardigd. Hierdoor staat Verhoef sinds de late jaren ’70 bekend als een ‘fundamenteel’ schilder. Recente werkseries tonen juist een veelzijdige kunstenaar die langs elke complexe weg een beeld tot stand weet te brengen. Zo duiken er voortdurend prikkels op die bijvoorbeeld de rechtlijnige ontwikkelingen doen ontwrichten.

Bij onder meer het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Van Abbemuseum te Eindhoven, het Bonnefantenmuseum in Maastricht en het Gemeentemuseum Den Haag heeft Verhoef zijn werk solo geëxposeerd. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen en musea, waaronder het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, de Stadsgalerij Heerlen en het Gemeentemuseum Den Haag. Voor zijn oeuvre ontving de kunstenaar in 1988 de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst. Van 1975 tot 2009 was Verhoef, die tegenwoordig woont en werkt in Edam en Amsterdam, docent aan verschillende kunstacademies, zoals bij De Ateliers in Amsterdam en Haarlem en de Academie Minerva in Groningen.

http://www.toonverhoef.com/?page=1

http://www.cultureelwoordenboek.nl/index.php?lem=7244

http://www.galeries.nl/index3.html

http://www.depont.nl/collectie/kunstenaars/meer-informatie/kunstenaar/verhoef/info/

http://www.galerieonrust.nl/text.php?cid=00019

Not Just Another Canvas on the Wall