Zoekfilter

- (EUR)
Selecteren
Sluiten
Herstellen

Urs Pfannenmuller

Beeldend kunstenaar Urs Pfannenmüller, geboren in 1943 te Basel, Zwitserland, heeft verschillende opleidingen gevolgd: in 1968 studeerde hij aan de Mahlkasse in Basel, in 1970 aan de Vrije Academie in Den Haag en in 1971 volgde hij een opleiding aan de St. Martin's School of Art in Londen. Na het voltooien van zijn opleidingen besloot hij in Den Haag te gaan wonen en werken vanwege het aantrekkelijke kunstklimaat.

Pfannenmüller heeft schilderijen, tekeningen en tijdelijke en permanente installaties gemaakt. De kunstenaar heeft in de loop der jaren in verschillende stijlen gewerkt, zowel abstract als figuratief-expressionistisch. Sommige van zijn schilderijen zijn chaotisch en rommelig, terwijl andere weer sober en helder zijn. Deze verschillende elementen, en het contrast hiertussen, blijven terugkeren in de werken van Pfannenmüller.

Het oeuvre van Pfannenmüller gaat over zijn persoonlijke weerslag en visie op de wereld om hem heen, vaak aan de rand van grote manifestaties en gebeurtenissen. Een onderwerp dat hem fascineert en regelmatig terugkomt in zijn werk is het contrast tussen natuur en artificialiteit. Zo heeft hij recentelijk schilderijen gemaakt die de veranderende houding tussen mens en natuur weergeven. Objecten, die ogenschijnlijk uit het vuilnis komen, zweven willekeurig door de ruimte of kunstmatige landschappen. De objecten lijken geraamtes of gezichten te vormen en hebben hun oorspronkelijke betekenis verloren.

In 1990 begon Pfannenmüller met het maken van ruimtelijk werk. Creaties die buiten staan en door iedereen bewonderd kunnen worden, zijn onder andere 'Fiets & Stal' in Den Haag, dat zowel een kunstwerk als fietsenstalling is, en de 'Uitkijk op het landschap' in de Biesbosch, dat verwijst naar de door de mensenhand gemaakte natuur.

Naast zijn werk als kunstenaar heeft Pfannenmüller van 1998 tot 2007 lesgegeven in beeldontwikkeling aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. De schilderijen van Pfannenmüller zijn onder andere te vinden in het Stedelijk Museum van Aalst, het Stedelijk Museum Schiedam, het Kunstmuseum Basel en het Gemeentemuseum Den Haag.  

Not Just Another Canvas on the Wall